Sochy jsou výsledkem několikaleté práce.

„Například vytesaný rytíř trval studentům vyrobit tak dva až tři roky. Je totiž vyrobený z žuly, která je mnohem tvrdší než třeba pískovec. Zabralo jim to tedy více času," vysvětlil vedoucí kamenosochařského střediska Boleslav Dlouhý.

Na sochách pracovalo několik studentů. „Sochy tesalo pět nebo šest žáků. Samozřejmě pod vedením zkušených učitelů," podotkl Dlouhý.

Sochy budou k vidění na Havlíčkově náměstí dva měsíce. „Po dvouměsíčních  letních prázdninách se exponáty vrátí zpátky do depozitu školy. Zatím nemáme v úmyslu je prodat," prozradil vedoucí střediska.

Kromě rytíře je na náměstí k vidění třeba socha razítka. „Razítko je vyrobené z liberecké žuly a socha strachu z pískovce," uvedl Dlouhý.

Výstavou studentské práce nekončí, už na další rok mají nějaké zakázky. „Volal nám tajemník Pelhřimova s prosbou, abychom jim zhotovili bronzovou bustu, kterou jim tam někdo ukradl. Budeme renovovat také pomník. Nudit se tedy v žádném případě nebudeme," řekl Dlouhý.

Další výsledky žáků Kamenosochařského střediska Lipnice nad Sázavou při akademii Světlá nad Sázavou jsou k vidění v muzeu Havlíčkově Brodě. Vystavují tam maturitní práce uměleckých kovářů.

Beáta Dvořáková