Podle úřadu práce v Havlíčkově Brodě nejde o nic neobvyklého. Kontrola je svízelná, přistižení často úředníkům hrubě vyhrožují. „Dávky, které nezaměstnaní pobírají, jsou určeny cíleně na obživu, na bydlení, na péči o děti, ale nikoliv například ke hraní hazardních her," zdůraznil ředitel úřadu práce v Havlíčkově Brodě Martin Kouřil.

Místo dávek poukázky

Když nezaměstnaný nenakládá s dávkami správně, úřad práce zavede protiopatření. „Sociální dávky budou takovému člověku vypláceny v poukázkách, na které si nemůže koupit alkohol, ani je házet do automatů," vysvětlil ředitel Kouřil. Úřad práce proto provádí občasné kontroly, především v domácnostech klientů, ovšem někdy je problematické zneužívání dávek například hraním na automatech, viníkům dokázat.

„Úřad práce nemá zvláštní zaměstnance, kteří by takové kontroly prováděli. Naši úředníci nemohou trávit čas obcházením pohostinství a heren. Takže při nejlepší vůli, důkladná plošná a pravidelná kontrola není možná," podotkl ředitel Kouřil. Kontroly někde provádí úřad práce ve spolupráci s městskou policií, v některých případech i s Policií ČR.

„Kontroly děláme namátkově, tak v průměru jednou týdně. Přistihnout ty, co zneužívají sociální dávky, se nám nedaří pokaždé. Je to věc náhody. Někdy přistihneme ty samé osoby, jindy někoho dalšího," popsal průběh kontrol ředitel městské policie Chotěboř, Jiří Novotný.
„Naši strážníci doprovázejí na kontrolách zaměstnance úřadu práce jako ochrana, pokud nás o to úřad požádá. Zatím nevím, že by se někdo při kontrole choval k úředníkům hrubě a strážníci museli zasáhnout. Sami žádné kontroly neprovádíme, protože nemůžeme vědět, kdo ve městě je příjemcem nějakých sociálních dávek. Takové informace nám úřad poskytovat nemůže," sdělil ředitel městské policie Havlíčkův Brod, Jan Pavlík.

Některá města řeší kontroly zneužívání sociálních dávek originálním způsobem. Například v severočeském Litvínově kontrolovali policisté příjemce, kteří si pro ně přijeli drahým zahraničním vozem.

„Vstávám každé ráno ve čtyři hodiny, abych byla včas v práci, někdy tam chodím i v sobotu. Když si představím, koho všeho živím ze svých daní, dělá se mi černo před očima. Zneužívání sociálních dávek by se mělo přísně trestat. Někteří lidé, ti co se jim viditelně pracovat nechce, by je neměli dostávat vůbec," zdůraznila Jana Hlaváčková z Havlíčkova Brodu.

Podle ředitele Martina Kouřila je zneužívání sociálních dávek typické nikoliv pro běžného nezaměstnaného, ale spíš pro určitou zvláštní skupinu lidí, kteří patří do kategorie sociálně nepřizpůsobivých.

Provinilci úředníkům často vyhrožují

„Většinou to jsou to jednotlivci. Jsou to lidé dlouhodobě nezaměstnaní, ale těžko umístitelní, protože jim chybějí pracovní návyky. Jejich chování k okolí je problematické, mají někdy i sklony k násilí," vysvětlil ředitel Kouřil. Jednání s takovými lidmi, kterým se úřad práce rozhodne vyplácet dávky jinou formou, je náročné a neobejde se bez konfliktů. „Hrubé nadávky jsou to nejmírnější, čemu musejí úřednice čelit. Některým bylo už vyhrožováno dokonce fyzickým násilím, či likvidací domácích zvířat," konstatoval ředitel.

Občasné problémy s agresivními klienty, kteří úředníky urážejí, nemají jen na Havlíčkobrodsku.

Zaměstnanci úřadů práce stále častěji čelí i fyzickému napadení. Za tři měsíce letošního roku jich bylo v celé ČR již 58. Loni za celý rok evidoval Úřad práce ČR sice více než 350 útoků na své pracovníky, většinu z nich tvořily ale pouze útoky slovní. Fyzická napadení začal úřad evidovat až v poslední době.

„V poslední době bohužel roste počet případů fyzického napadení našich zaměstnanců. V této souvislosti bych chtěl upozornit na to, že Úřad práce ČR musí při posuzování žádostí o přiznání dávek postupovat podle zákona a agresivní chování některých klientů to nezmění. Navíc lidé, kteří úředníka napadnou, by si měli uvědomit, že jim může hrozit i vězení," upozorňuje ředitel Referátu bezpečnosti Generálního ředitelství ÚP ČR, Zdeněk März.