„Dopoledne bylo vyhrazeno soutěži ve čtyřech více či méně tradičních hasičských disciplínách, odpoledne jsme již koncipovali v poněkud slavnostnějším duchu. Oceněno bylo totiž patnáct aktivních, ale i bývalých členů našeho sboru, zhlédli jsme ukázku práce profesionálních hasičů z Chotěboře a přivítali jsme i populární dechovou kapelu Leškovanka, která všem přítomným hrála k dobré pohodě," uvedl starosta Sboru dobrovolných hasičů v Bezděkově Luděk Král.

Do bojů o vítěze Bězděkovské osmičky 2016, osmičky proto, že prim v této soutěži hrály historické stříkačky PS 8, zasáhla pětice družstev. Ta se utkala v netradičním požárním útoku, v motání hadic, pivní štafetě a také v tradičním požárním útoku. „O výsledky zase až tak nešlo. Chtěli jsme hlavně, aby se jak soutěžící, tedy dva týmy z Bezděkova a po jednom z Horního Studence, Chotěboře a Kohoutova, a s nimi i diváci, kteří se přišli podívat, hlavně dobře pobavili. A myslím, že se nám to docela povedlo," podotkl Král.

Obsluha přenosných hasičských stříkaček PS 8, které v letech 1948 až 1964 vyráběla Továrna na hasicí zařízení ve Vysokém Mýtě, má svá úskalí a specifika, o nichž všichni hasiči, kteří se věnují hasičskému sportu, dobře vědí. A poprat se s nimi museli i v Bezděkově.
„Musí se to s nimi zkrátka umět," usmál se starosta Okresního sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v Havlíčkově Brodě Josef Stejskal, který se slavnostního dne v Bezděkově také zúčastnil a průběh soutěže sledoval. Před jejím zahájením při slavnostním nástupu družstev ocenil práci bezděkovských hasičů a kvitoval především jejich dlouholetou aktivní činnost.

Sbor dobrovolných hasičů v Bezděkově má v současné době čtyřicet členů a organizuje i dvacítku dětí. „Máme nejen mužské a ženské soutěžní družstvo, ale také družstva dětí a veteránů. Výsledkově se nám v hasičských soutěžích, kterých se pravidelně zúčastňujeme, docela daří," zhodnotil Král.

Oslavy 120. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů začaly v Bezděkově již na jaře. Tamní hasiči uspořádali nejen soutěž pro dospělé, ale v červnu také pro děti. Byla výborně obsazena, do Bezděkova totiž přijelo na pětapadesát družstev. „V plánu ještě máme podzimní Posvícenskou zábavu a tou bychom letošní oslavy definitivně ukončili," poznamenal Král.

V závěru si ale přece jen malinko posteskl nad tím, že se nepodařilo dotáhnout do úspěšného konce plánované žehnání historického praporu, které se také mělo stát součástí sobotních oslav.