Dva soudní spory týkající se bývalého vedení obce. To měli na programu zastupitelé Lipnice nad Sázavou, kteří se v pátek večer sešli na mimořádném zasedání. Starosta Leoš Bláha zastupitele seznámil se sdělením okresního státního zastupitelství o podání obžaloby na zastupitele a bývalého starostu Ladislava Horkého. Ten se však na mimořádné zasedání nedostavil s odůvodněním, že nebylo svoláno řádně a včas. Přesto se na jednání dostavil, leč pouze na deset minut.

Soudí se o odstupné

Dalším bodem byly žaloby bývalého starosty Horkého a bývalého místostarosty Jaroslava Prokše na obec Lipnice.

Oba žalovali obec pro nevyplacení odstupného po skončení funkčního období po volbách v roce 2010. „Jejich požadavek jsme nikdy nezpochybnili, ale argumentovali jsme tím, že v rozpočtu nebyly peníze na tyto výdaje naplánovány a obec fungovala v režimu rozpočtového provizoria,“ vyjádřil se včera starosta Lipnice Leoš Bláha.

Žalobu o odstupné pro bývalého starostu Ladislava Horkého soud odložil, než bude vyřešena jeho hospodářská trestná činnost.
„V případě bývalého místostarosty Prokše jsme nabídli zápočet, část škod jsme postavili proti jeho nároku na odstupné. S tím však nesouhlasil a podal žalobu. Hlubší analýzou účetní agendy vyplynula na povrch škoda ve větším rozsahu, nakonec soud rozhodl ve prospěch obce,“  konstatoval starosta Bláha a pokračoval: „Soud uznal škody jako relevantní, takže pohledávka Jaroslava Prokše ve výši 150 tisíc se z 80 procent zredukovala zápočtem. Obci tak zbývá uhradit Prokšovi zhruba 30 tisíc korun plus úroky z prodlení,“ dodal Leoš Bláha.

Na pátečním mimořádném zasedání zastupitelé odhlasovali, že se proti rozhodnutí soudu nebudou odvolávat. Obec tak zaplatí Jaroslavu Prokšovi částku přes 30 tisíc korun a dlužné úroky.Rozhodnutí je zatím nepravomocné, právo na odvolání má i bývalý místostarosta.

Soudní spory však budou muset pokračovat, míní starosta obce, Leoš Bláha. „V rozhodnutí soudu jsou uvedeny i další osoby, které jsou označeny jako spolupachatelé a nesou odpovědnost za škodu vzniklou obci. Z toho důvodu budeme vymáhat náhradu škody i po dalších osobách,“ řekl včera Bláha.

Pyrrhovo vítězství

Tak by se dal komentovat výsledek dalšího ze série soudních sporů. V roce 2009 vystavila obec fakturu za pronájem letního amfiteátru pořadateli festivalu Kvílení, Ing. Boháčkovi. Faktura zněla na 30 812 korun.

Pořadatel však u soudu tvrdil, že existovala ústní dohoda s tehdejším starostou Horkým o snížení pohledávky na tři tisíce korun. Horký si na tuto dohodu nevzpomíná.

Obec Lipnice se před soudem ocitla v důkazní nouzi. „Právník nám sdělil, že pohledávku nemáme podloženu smlouvou, nemáme potvrzené ani odečty energií před konáním a po konání festivalu, takže jsme snížili pohledávku na 17 tisíc korun. Ani s tím jsme však neuspěli, soud nařídil obci prokázat oprávněnost pohledávky,“ posteskl si starosta Leoš Bláha.

To ovšem obec prokázat nijak nemohla, a tak přistoupila na návrh protistrany a uzavřela dohodu o mimosoudním vyrovnání, pořadatel zaplatí obci 9 000 korun.