„Sezona začala v podstatě až v těchto několika posledních dnech. Celý červen propršelo, a tak skoro nikdo kempovat nejezdil. V současné době však máme téměř plně obsazeno,“ podotkla Kateřina Zavadilová z kempu Moře u Řeky nedaleko Starého Ran-ska. Stejné zkušenosti mají i provozovatelé ostatních kempů na okrese, které Deník včera oslovil.

Starosti s obsazením naopak nemají ve Štokách. Velkou část hostů tamního kempu Vysočina  totiž tvoří každoročně zaměstnanci firem. Návštěvnost je tam zhruba stejná jako v loňském roce.
Špatné počasí se podepsalo i na prodeji potřeb nutných pro kempování. „V minulých měsících neměli lidé kvůli povodním a dlouhým dešťům náladu stanovat. Proto jsme odložili vystavení stanů v pro-dejně o tři týdny a čekali na lepší počasí. Za posledních čtrnáct dní však jejich prodej, stejně jako prodej spacáků, výrazně vzrostl,“ podotkl zaměstnanec havlíčkobrodského Highland sportu Martin Kachlíř.

Současný zvýšený zájem o kempování nepřichází však pouze ze strany Čechů.  Kraj Vysočina je poměrně vyhledávaným místem i pro celou řadu cizinců. Podle Zdeňky Tvrdé z Kempu Stvořidla u Ledče nad Sázavou často přijíždějí především Němci, Nizozemci a Rakušané. To potvrdila i Libuše Zdražilová z kempu Vysočina. Ta připustila, že cizinci kemp rádi navštěvují, ovšem ubytují se   zpravidla jen na jednu noc.

Trampský Potlach

Milovníci stanování se vedle opalování mohou těšit i na zajímavý program, který jim provozovatelé řady kempů nabízejí.
Na první srpnovou neděli připravují například ve Stvořidlech tradiční trampský Potlach, pro nějž je typický mimo jiné velký táborák, u kterého se střídají jednotlivé trampské skupiny.
Velké plány mají, stejně jako každý rok, i v kempu Moře, kde provozovatelé připravili bohatý program na každý prázdninový víkend. Za zmín-ku stojí třeba Večer s tóny harmoniky, cestovatelská přednáška Afrikou od severu k jihu, soutěž pro psy O mořského vítěze nebo hudební pohádka pro děti Skřítkové. Tradiční součástí kempování je také koupání, to však velkou část lidí po nedávných povodních odrazuje. Podle údajů krajské hygienické stanice jsou však obavy přehnané.

Zákaz koupání platí pouze v rybníku Kachlička nedaleko obce Skála, ostatní sledované vodní plochy na Havlíčkobrodsku jsou čisté.
„Náš rybník pravidelně kontrolují pracovníci hygienické stanice a je v současné době zcela vhodný ke koupání,“ zdůraznila za kemp Moře Zavadilová.

Jan Štrobl