Původně románský kostel svatého Víta už je dnes poslední stavbou, která připomíná osm set let starou historii městečka Zahrádka u Ledče nad Sázavou. To zmizelo před jednačtyřiceti lety pod hladinou přehradní nádrže Švihov. Zachoval se pouze kostel. Zachránil ho objev nástěnných maleb ze 14. století. Na jednom z pásů by dokonce mohla být zobrazena genealogická linie Přemyslovců. Podobnými malbami se mohou pochlubit jen ve znojemské rotundě nebo na Karlštejně.

V osmdesátých letech se sice začalo s rekonstrukcí objektu, k jejímu dokončení už ale nedošlo. Kostel začal postupně chátrat. Stěny provlhaly, omítky s malbami zasáhla plíseň a postupně se vydrolovaly. Naděje přišla až se Spolkem Přátelé Zahrádky, který na záchranu významné památky vyhlásil veřejnou sbírku.

Vítěz. Autorem vítězného návrhu v kategorii Studentský projekt se stal Lukáš Mottl z brodské Střední průmyslové školy akademika Stanislava Bechyně.
Studenti brodské stavební školy zazářili v soutěži Stavba Vysočiny

„V posledních letech se ve spolupráci s Národním památkovým ústavem podařilo realizovat stavební úpravy umožňující odvlhčení zdiva, vyčistit a restaurátorsky zajistit nástěnné malby v presbytáři a části kostelní lodi a obnovit omítky v celém presbytáři. Finanční prostředky na tyto práce byly poskytnuty Ministerstvem kultury a získány ve veřejné sbírce, ve které již bylo shromážděno přes jeden milion korun," uvedl Jan Čihák ze Spolku Přátelé Zahrádky.

V současnosti spolek vyhlásil novou sbírku. Ta by měla pomoci v dalších opravách kostela. A také k jeho postupné přeměně v památník zátopové oblasti s expozicí připomínající zdejší působení kněze Josefa Toufara, umučeného během komunistického režimu StB.

Hry. Kateřina Neumannová zahájila třetí Havlíčkobrodské sportovní hry dětí a mládeže.
Pochodeň sportovních her zapálila Kateřina Neumannová

Josef Toufar se prý v Zahrádce zabydlel snadno. Pro místní obyvatele byl jako zjevení. Rád mezi ně chodil, mluvil s nimi a snažil se, aby farnost co nejvíce žila. Často také pomáhal potřebným, zejména dětem. Osobnost tohoto výjimečného člověka natolik dojala předního českého sochaře Olbrama Zoubka, že se knězi rozhodl věnovat sochu.

A tak se 67 let po Toufarově smrti dostala do kostela svatého Víta. Subtilní, více než dva metry vysoká kovová plastika představuje duchovního se skloněnou hlavou. Podle svých slov Zoubek nevytvořil sochu Josefa Toufara, ale sochu pro něj. Touto plastikou se chtěl se svou tvorbou rozloučit.

Poslední důkaz existence Zahrádky, kostel svatého Víta, by se měl v budoucnu stát také místem setkávání, pořádání koncertů, výstav a bohoslužeb. Myšlenku mohou lidé podpořit i návštěvou některé z akcí pořádaných v Zahrádce. První z nich proběhne již tuto sobotu.

„V kostele bude možné shlédnout plastiku Olbrama Zoubka Socha pro Josefa Toufara, příležitostnou výstavku i první část nové stálé expozice věnované Zahrádce, zdejšímu kostelu a působení Josefa Toufara v Zahrádce," doplnil Jan Čihák.