Trvá od roku 2011.

Podle ředitelky knihovny Jitky Hladíkové vše začalo zadáním požadavku na úpravu nového multimediálního centra. Takzvané M centrum vzniklo v prostorách, kde byla původně studovna. „Originálně pojaté oddělení knihovny se povedlo, nabízí i malou scénu a prostor pro komorní akce a klubovou činnost," popsali nové prostory brodští knihovníci.

Následovaly úpravy dětského oddělení, kde už krajská knihovna vypsala soutěž. Prostory dětského oddělení byly stísněné a nevyhovující. „Půjčovat knihy bylo možné až odpoledne, protože v dopoledních hodinách se zde konaly besedy pro školy. Z návrhů studentů mohli vybírat i čtenáři. Jednoznačně vyhrál návrh Lucie Křížové z Okrouhličky. Při úpravách interiéru pak studenti stavební školy i pomáhali," vysvětlila ředitelka.

V nových prostorách vznikl prostor pro čtenáře, herna, přednášková a výpůjční část. Zároveň bylo oddělení vybaveno moderním barevným nábytkem. Spolupráce pokračovala i požadavkem na úpravy oddělení pro dospělé. Tyto prostory se upravovaly podle návrhu studentky Vladěny Bockschneiderové, na projektu ale pracovali i další studenti školy.

Nejcennější je spolupráce brodské knihovny a stavební školy pro samotné studenty, kteří se mohli před veřejností „blýsknout" talentem a návrhářským uměním. „Mně nevadilo, že za soutěž peníze nedostanu. Ředitelka knihovny mi dala volnou ruku, mohla jsem uplatnit veškerou fantazii," zdůraznila Lucie Křížová.

„Chodím do knihovny ráda, mám k ní blízký vztah. Proto jsem si přála vytvořit něco, co by čtenáře potěšilo, bylo účelné, praktické, moderní a kde by se čtenáři cítili příjemně. Spolupráce s knihovníky při tvorbě projektu byla zajímavá, je to pro mě zcela nová zkušenost," vysvětlila druhá úspěšná návrhářka Vladěna Bockschneiderová, autorka vítězného projektu na úpravy brodské knihovny pro dospělé.
Spolupráci školy a knihovny si pochvaluje i zástupce ředitele střední průmyslové školy stavební Josef Charamza s tím, že brodská knihovna není jediná, se kterou budoucí stavbaři navázali kontakty.

„Prvním kontaktem byl rychlý návrh studie pro m centrum. V roce 2011 jsme dostali možnost s žáky zpracovat návrh na novou podobu dětského oddělení. V červnu 2012 bylo dětské oddělení slavnostně otevřeno. V dalším školním roce 2012 – 2013 jsme zpracovávali obdobným způsobem oddělení pro dospělé čtenáře," popsal jednotlivé etapy spolupráce zástupce ředitele. Žáci stavební školy dále pomáhali s vyklízením prostor při přestavbě, prováděli zaměření stávajícího stavu prostorů Staré radnice.

Následnou akcí v loňském školním roce bylo navázání spolupráce s knihovnou Chotěboř.

„Prováděli jsme návrh na novou podobu dětského oddělení, oddělení pro dospělé a návrh informačního centra. Zde se na práci podílely Martina Staňková a Kateřina Pelikánová. Práce na návrzích v knihovně znamenaly pro naše žáky vynikající praxi," zdůraznil Charamza.
Během jednoho roku prováděli studenti zaměření prostor a objektů, návrh stavebních a dispozičních úprav. Museli se seznámit se specifickými potřebami návrhu prostorů knihovny, a to jak z pohledu čtenáře, tak z pohledu knihovníka.

„Při jednáních s pracovníky knihovny se studenti učili naslouchat připomínkám, ale také umění obhájit svůj názor a vysvětlit výhody vlastních nápadů. Autorky vítězných návrhů si pak prošly i přípravou dokumentace pro truhláře z hlediska vnitřního vybavení. Celková práce obsahovala tedy kromě stavebních a architektonických prvků i záležitosti designu interiérů," dodal Charamza.