Spousta z nich však nemá namířeno za hranice, ale na svoji chalupu. Vlastníci chat se však shodují, že chata je v dnešní době luxusem, její údržba totiž vydá za další domácnost.

Chatu v rekreačním areálu Okrouhlík u Jihlavy vlastní Hana Policarová z Prahy. Podle ní její rodinu stojí údržba chaty tisíce ročně. „Když si spočítám daň z nemovitosti, která je na rekreační objekty vyšší než na obytné domy a byty, dělá to minimálně řádově stovky, pak vydáme za elektřinu další stovky plus máme náklady na opravy, a to už jsme v tisících,"  vyjmenovala Policarová.

Její rodina se na údržbě chaty podílí společně. Hana Policarová na chalupu na Okrouhlík jezdila už jako malá, nyní sem bere svoje děti. I přesto, že se na chatu dostane v průměru pouze na jeden měsíc ročně a vlastnit chatu je finančně náročné, nechce se jí vzdát.

„Je to dálka a jet sem je nákladné. Dostaneme se sem možná tak pětkrát za rok, občas na víkendy a v létě na delší dobu. Pobývají tady i děti samy s babičkou. Protože my žijeme daleko, údržba padá na ostatní členy rodiny a my se podílíme finančně. Ale v žádném případě bychom chatu neprodali. Kdo chatu nějakou dobu má a jezdí na ni už od dětství, tak ví, že je to srdeční záležitost," přiblížila Policarová. Nadšení z chaty s ní sdílí i její dcera Petra, ta si dovede představit, že by třeba na chalupě na Okrouhlíku v budoucnu bydlela. „Nechci zůstat v Praze, možná, že zakotvím tady. A taky mi přijde levnější a pohodlnější jezdit na prázdniny sem než do zahraničí," řekla devatenáctiletá Petra Policarová.

Peníze zhltne také zabezpečení chaty v době, kdy ji nikdo neobývá. Své o tom ví František Soukola, který má svoji chatu také v osadě na Okrouhlíku.

Kvůli zlodějům si totiž radši pořídil bezpečnostní zařízení.

„Zatím na chalupě nebydlím, ale na stará kolena se sem chci přestěhovat, tak mi tato investice přišla smysluplná. Navíc tak můžu klidněji spát, když chalupu opustím. Kdyby se zde něco dělo, informují mě o tom. Zabezpečení mě vyšlo na několik tisíc korun," uzavřel  Soukola.