Nákup alkoholických nápojů je u COOP družstva Havlíčkův Brod  přísně regulován a kontrolován.

„Naše povinnost vykazovat a zpětně prokazovat uhrazení spotřební daně na straně našich dodavatelů tohoto sortimentu téměř na sto procent vylučuje jakékoliv pochybnosti o kvalitě prodávaných alkoholických nápojů," říká předseda družstva, Vladimír Stehno. Jak zdůrazňuje, prakticky veškerý sortiment nakupuje družstvo prostřednictvím nákupní centrály COOP v Praze. „Na všech prodejnách máme registrační pokladny, které prakticky znemožňují nelegální prodej alkoholických nápojů. U každé položky, která pokladnou projde, je vždy uveden přesný název a množství. I počet prodaného a zaevidovaného alkoholu je tak snadno dohledatelný. Lze zjistit i to,  zda jsme ho regulérně nakoupili," popisuje předseda systém, jakým se družstvo chrání před nekvalitním alkoholem, ale i jiným zbožím.
S ohledem na širokou publicitu probíhající metanolové aféry a prohibice v České republice COOP podle Stehna prozatím nezaznamenal stížnosti ze strany spotřebitelů.

„O účinnosti prohibičního opatření nechci polemizovat. Zamezení prodeje alkoholických nápojů byl správný krok. Je však třeba urychleně hledat cesty, jak zamezit opakování tohoto smutného případu. Jako prodejci nejsme schopni kontrolovat kvalitu nakupovaného alkoholu, můžeme však rozlišovat kvalitu dodavatelů tohoto sortimentu, a to také děláme," konstatuje Stehno.

Nové kolky a zahájení prodeje

„Jak již vláda oznámila, nově bude možné prodávat pouze nově vyrobený, a novými kolky označený alkohol. Co se týče starých zásob tohoto sortimentu, předpokládám, že budeme dělat přesnou inventarizaci veškerých zásob dle prodejen, skladů a jednotlivých položek  alkoholických nápojů, kterých se to bude týkat. Následně bude veškerý sortiment svezen do našeho centrálního skladu, kde by po doložení, že veškeré nákupy byly legální, o čemž nijak nepochybuji, mělo dojít k překolkování za účasti celního, případně jiného úřadu. Následně po odsouhlasení bude umožněn další prodej tohoto sortimentu," vysvětluje  Stehno.

„Z našeho pohledu to bude znamenat nově nakoupit zásoby lihovin a vynaložit spoustu nákladů na realizaci prodeje původních  překolkovaných zásob. Bude to poměrně drahá záležitost. Důležité však bude, aby opatření zamezila navždy možnost zneužití metanolu v tak rozsáhlém měřítku a lidi nemuseli mít strach o své životy a zdraví," pokračuje Stehno.

V reakci na metylalkoholovou aféru a následnou prohibici obdrželo družstvo COOP například čestné prohlášení společnosti Stock Plzeň Božkov. Provozní ředitel Antonín Nasler v něm sděluje, že suroviny k výrobě svých produktů nakupuje jen u prověřených dodavatelů a vše je řádně kontrolováno. I COOP má podle Stehna vypracovaný striktní kontrolní mechanismus pro příjem surovin a produkci hotových výrobků.

Kontroly pokračují

Celkem 121 policistů se na sklonku tohoto týdne zapojilo do kontrol, které pokračovaly na území celého Kraje Vysočina, v souvislosti s vyhlášeným mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR. Sdělila to mluvčí krajské policie, Dana Čírtková.

„Do kontrolní akce byli zapojeni policisté ze všech útvarů Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina. Provedli dalších 336 kontrol.  Při kontrolách jsme na území našeho kraje zkontrolovali celkem 327 objektů. Některé provozovny byly v průběhu dne i noci kontrolovány opakovaně," uvedla Čírtková.

V průběhu kontrol nebyly podle ní zjištěny žádné poznatky, že by někde docházelo k porušování zákazu prodeje alkoholu.
Od uplynulého týdne, kdy začali policisté kontrolovat nejdříve stánky a poté se zákaz prodeje rozšířil plošně na úplný zákaz prodeje alkoholu, provedli na území Kraje Vysočina do dnešního rána celkem 3 620 kontrol.

„V Kraji Vysočina jsme zatím nezaznamenali žádný případ úmrtí ani onemocnění v souvislosti s požitím nebezpečného metylalkoholu," konstatovala Čírtková. Ta dodala, že kontroly budou pokračovat také o tomto víkendu. Policisté se zaměří především na provozovny s víkendovou provozní dobou a také na mimořádně konané akce kulturního a sportovního charakteru, kde by se mohl prodávat zejména rozlévaný alkohol.