Stromy, nebo lidské životy? Na to se ptá starosta Ždírce nad Doubravou Jan Martinec.

Živel napáchal na Ždírecku    dost škod, zejména na vzrostlé zeleni. „Na konci minulého roku nechalo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) se souhlasem Úřadu městyse Krucemburk pokácet v tomto úseku asi 35 nezdravých stromů, převážně bříz. Z reakcí médií víme, jaký z toho byl poprask," řekl ždírecký starosta.

V tomto případě je třeba dát starostovi za pravdu. Vykácení aleje už v březnu bouřlivě kritizovalo ekologické sdružení Arnika a ohánělo se porušením zákona. „Pro rekonstrukci silnice v majetku ŘSD byla zvolena nejpohodlnější, ale také nejhloupější metoda, kdy se nejprve vykácí všechny stromy," uvedl tehdy Martin Skalský z Arniky.

„A teď nám vichřice ukázala, v jakém stavu stromy pod asfaltovým příkrovem skutečně jsou. Ty, které vichřice vyvrátila i s kusy vozovky, a ty,  které obrala o další větve, byly totiž podle ochránců zeleně vitální a zdravé a zasloužily si plné ochrany. A nejedná se jenom o břízy. Vyvrácené jsou 
i jasany, lípy a polámané jsou další dlouhověké stromy. Vím, že bouře o síle, kterou nedávno předvedla, přichází jednou dvakrát do roka, ale to má správce komunikace čekat, až pokácí stromy vítr? Co tedy chráníme?" Ptal se Martinec.

Stromy, které mají podél silnice naprosto nevhodné podmínky pro růst, jsou podle starostova názoru omezovány v přísunu živin, ale zato jsou během zimy pravidelně silně prosoleny.
„Chceme jezdit po bezpečných silnicích beze strachu, že na vás při průjezdu těmito úseky spadne strom? Z nedávné minulosti máme i na Ždírecku smutnou vzpomínku 
na tragickou událost, při které na silnici pod vyvrácenými stromy umírali lidé," popsal starosta jednu tragickou událost. Martinec také dodal, že zcela chápe postoje milovníků přírody, ale bohužel někdy prý jiné východisko než kácet není.

„Aleje u silnic bývaly krásné, ale hlavně v době, kdy se jezdilo koňským potahem. Stromy stárnou, a když vám v plné rychlosti spadne ze stromu větev na přední sklo, není to nic příjemného a může to být hodně nebezpečné. Věřím, že kdyby to některý milovník přírody zažil, změnil by názor," podotkl řidič Karel Hromádka z Krucemburku.

Městský úřad Ždírec nad Doubravou má podle starosty Jana Martince zpracovaný výpočet hodnoty ekologické újmy vzniklé pokácením 19 kusů dřevin v katastru Ždírce nad Doubravou, v úseku ve směru na Krucemburk.
„Certifikovaný arboretista uvádí, že u osmi stromů byla fyziologická vitalita mírně snížená, u deseti zřetelně snížená a u jednoho stromu výrazně snížená. Všechny stromy měly zhoršený zdravotní stav a špatné růstové podmínky. Tolik ze zprávy arboretisty. Můžeme se nyní jenom dohadovat, kolik z uvedených devatenácti stromů by přežilo zmíněnou bouři," pokračoval starosta Martinec.

Ze zkušenosti minulých let lze konstatovat, že alej na ždíreckém katastru by byla opět o několik stromů řidší.

„Média a zejména sdružení Arnika stále uvádí, že ŘSD ČR nechalo pokácet alej. Na ždíreckém úseku ve skutečnosti nelze mluvit o aleji, ale o samostatných dřevinách, které byly pozůstatkem původní aleje. Aleje, která měla svůj život za sebou, a to především díky činnosti lidí," zdůraznil  Martinec.