V roce 2010 figurovalo jeho jméno na deváté příčce kandidátky. Teď je na čtvrté pozici a nejvýš ze všech kandidátů, kteří zastupují Havlíčkobrodsko.

Proč vlastně kandidujete?

Proč? Protože jsem znechucen a otráven současným stavem politiky a chci to změnit. Pouhým nadáváním v hospodě to nezměním. Proto kandiduji.

Do Sněmovny se KDU-ČSL v posledních volbách nedostala. Podaří se jí to teď na podzim?

Určitě ano. A věřím, že čas, který křesťanská demokracie strávila mimo Sněmovnu, nebyl časem promarněným, ale že ho zúročila ve svůj prospěch. Personálně i programově.

Máte na mysli odchod části členské základny do TOP 09?

Přesně tak. Strana se díky tomu očistila a konsolidovala. V jejím čele se objevily nové tváře, nové osobnosti, které přišly s novými myšlenkami. S programem, který vychází z tradičních hodnot křesťanské demokracie a který současně akcentuje potřeby moderní společnosti. A že jde o moderní politický a také evropský politický program, svědčí mimo jiné i to, že na západ od našich hranic dosahují křesťansko demokratické strany dvouciferných volebních výsledků.

Proč tomu tak není u nás?

Nebudeme si nic nalhávat, u nás stále přetrvává přesvědčení, že KDU-ČSL je strana úzce spojená s katolickou církví. Netvrdím, že tam nějaká, především pak historická a regionální vazba není, ale rozhodně nejde o nic určujícího a zásadního. Každý, kdo si najde čas a seznámí se s naším programem, záhy zjistí, že prosazujeme politiku, která je většině společnosti hodně blízká.

Vypíchněte něco…

Dobře. Tak třeba snížení daní pracujících rodičů, a to formou společného zdanění manželů. Dále všemožná podpora rodiny. Všimněte si, že po mnoha letech, kdy byla rodina – tato naše tradiční hodnota, ostatními politickými subjekty zlehčována, se k ní vracejí snad všechny ostatní strany. Není to náhoda. Dobře fungující rodinu nic nenahradí a stát si to musí uvědomit. Dále bych zmínil podporu zaměstnanosti. Z pozice komunálního politika nevidím za touto větou jen prázdné klišé, ale naopak konkrétní potřebu a snahu o podstatné zjednodušení administrativy pro podnikatelské subjekty a investory, kteří by rádi využili třeba obcemi připravené průmyslové zóny. Rodina a práce. To jsou hodnoty, které je potřeba Vysočině dát. Víte, chtěl bych se dožít doby, ve které se budou lidé na Vysočinu vracet za prací.

Vím, že ze své pozice starosty města ostře útočíte, a to již delší dobu,  na novelizaci zákona o zadávání veřejných zakázek. I to by byla vaše případná legislativní priorita ve Sněmovně?

Je to tak. A nejenže útočím na tuto novelu, jsem dokonce pro, aby byl celý tento zákon zrušen. Novela byla přijata v dubnu loňského roku jako součást protikorupční strategie vlády. Jejím cílem byla minimalizace rizika korupce, která byla s touto oblastí spojována, stejně tak chtěla garantovat vyšší transparentnost celého procesu. Já ale tvrdím, že touha omezit korupci zvítězila, a to na celé čáře, nad vlastní praktičností. Novela proces zadávání veřejných zakázek zkomplikovala a prodražila, takže mnohé státní či místní orgány od zadávání zcela odradila, což se negativně promítá v ekonomice. Za naprosto zásadní problém považuji například povinnost zrušit zakázku, pokud se do řízení přihlásí pouze jeden uchazeč. Velmi diskutabilní je i fakt, že vždy vyhrává nejnižší nabídnutá cena. Eliminuje to výsledky místních firem, a to samozřejmě také není dobře.

Představme si tedy, že tento zákon neplatí. Co by bylo dál?

Přenesl bych zodpovědnost, a to zcela absolutně, na starosty a prosazoval bych vytvoření precizního kontrolního mechanismu. A pokud starostové zklamou, ať je postihne přísný trest.

Jaký volební výsledek byste považoval za úspěch?

Byl bych rád, kdyby se ve Sněmovně objevil některý z křesťanských demokratů z oblasti Ledečska a Světelska.

Co byste vzkázal voličům?

Aby se nenechali zastrašit černobílým viděním politického světa a jeho dělením pouze na pravicový nebo levicový. Již mnohokrát jsme byli u nás svědky, že pravicové strany dělaly levicovou politiku a naopak. Dále, aby lidé přišli k volbám a upřednostňovali kandidátky s osobnostmi z Vysočiny, které dobře znají.

Co budete dělat v případě, že vaše sněmovní mise nevyjde?

Svět se samozřejmě nezboří. Dokončím volební mandát starosty města a v komunálních volbách se o něj budu znovu ucházet.

Kdy a proč jste vstoupil do KDU-ČSL?

Členem jsem od roku 2006. V naší rodině je členství v této straně do jisté míry tradicí.

Vykonáváte nějakou stranickou funkci?

Ano, byl jsem zvolen místopředsedou okresního výboru KDU-ČSL.