Opakované přestupky by měly být trestným činem.

Alarmující stav veřejného pořádku a neřešení sociálních problémů vedlo starosty sdružené ve Svazu měst a obcí ČR (SMO) k sepsání petice, jejíž znění zaslali vládě, Senátu a Poslanecké sněmovně. Podpisová akce potrvá do 10. října. Svaz měst a obcí zahájil petiční akci, v níž žádá vládu a parlament o rychlé přijetí opatření ke zlepšení pořádku i sociální situace v obcích. Volá mimo jiné po zavedení centrálního registru přestupků, po znovuzavedení veřejné služby pro lidi bez práce či po zákazu výkupu kovů od jednotlivců, kteří nepodnikají.

Situace se nyní stále zhoršuje

„Petice je apel na vládu a Parlament, aby podnikly kroky k systémovému řešení situace, která se neustále zhoršuje," vysvětlil šéf SMO Dan Jiránek.

Petice se týká šesti okruhů, a to vymahatelnosti práva, přestupků, výkupu kovů, sociálního bydlení, dávek a zaměstnanosti. Podle Jiránka jsou tato témata provázaná, souviset by spolu měla tedy také opatření. „Potřebovali bychom, aby se do centrálního registru přestupků mohl podívat úřad práce a člověku řekl: Protože pácháš přestupky a opíjíš se, nedáme ti dávku v penězích, ale v poukázkách, aby se děti najedly. Opatření musí být napříč ministerstvy, která se teď často zabývají jen svým problémem. My věc potřebujeme řešit jako celek," vzkázali starostové sdružení v SMO.

Iniciativu starostů ze SMO chápe a podporuje například také místostarosta Přibyslavi Martin Kamarád. „Tuto iniciativu vnímám jako celek, těžko nyní vyjmout jeden z bodů. Máme skutečně štěstí, že žijeme v lokalitě, která je prosta některých neduhů, které trápí některé lokality s vysokou nezaměstnaností a kde začíná být celkový stav věcí neudržitelný," konstatoval Martin Kamarád.

Starosty SMO trápí jak narůstající drogový problém, tak i chybějící Centrální registr přestupků.

Registr přestupků chybí strážníkům

„Žádáme rovněž, aby se některé opakované přestupky staly trestným činem," zdůrazňuje petiční výbor SMO. Centrální registr přestupků by ale neuvítali jen starostové. Zájem by o něj měli i strážci veřejného pořádku.

„Pokud vím, na Centrálním registru přestupků se pracuje, ale pořád není k dispozici. Rozhodně bychom takovou evidenci uvítali. V případě, když někoho přistihneme při páchání přestupků, bylo by dobře vědět, s kým máme tu čest, že se jedná například o někoho, kdo má těch přestupků na kontě už pěknou řádku. Hlavně aby byl registr přístupný on-line a jeho užívání nebylo podmíněno nějakými kličkami," myslí si velitel městské policie ve Světlé nad Sázavou, Zdeněk Novák.

Podle ředitele městské policie v Chotěboři Jiřího Novotného lze toto řešit spoluprací s Policií ČR. „My to činíme a plně nám to vyhovuje," informuje Novotný.

Starostové žádají rovněž novelu o odpadech, která by zpřísnila podmínky výkupu železa a barevných kovů, sociální dávky by měly být motivační a spravedlivé. Stejně tak by měla být efektivní politika zaměstnanosti, kam patří institut veřejně prospěšných prací a znovu zavedení veřejné služby. „Obecnou a všude stejnou platnost mají především ustanovení týkající se vymahatelnosti práva, řešení drogové problematiky, rozdělování sociálních dávek a politika zaměstnanosti. Co se týče bodu 3, zákon o odpadech, nejsem si jist, zda zpřísněním podmínek výkupu pouze nezadáme příčinu k obcházení těchto podmínek," komentuje obsah petice přibyslavský místostarosta Kamarád s tím, že konkrétně v Přibyslavi je asi nejaktuálnějším problémem zrušení veřejné služby.

Problém Vysočiny jsou krádeže kovů

„Pokud by mě někdo požádal, abych tuto petici podepsal, určitě bych neváhal. Hodně problémů, o kterých se v petici mluví, je momentálně aktuálních," říká starosta Libice nad Doubravou Václav Venhauer. „Konkrétně u nás je aktuální zákon o odpadech. Takzvaní sběrači kovů k nám jezdí pravidelně a odvezou si, co se jim hodí. Jinak co se týče spravedlivého rozdělování sociálních dávek, to by mělo být samozřejmost. S obsahem petice souhlasím, ale obávám se, že tyto petice stejně nic nezmohou," myslí si starostka Stříbrných Hor Marie Kollariková.

Starosty na Havlíčkobrodsku skutečně trápí především krádeže barevných kovů. Například chotěbořský sběrný dvůr má kolem dokola oplocení a zabezpečující ostnatý drát. Na oplocení získala před více než dvěma lety Technická a lesní správa Chotěboř, která sběrný dvůr spravuje, rovněž finance z fondu Asekol. Hlavně sběrné dvory se totiž stávají stále častěji cílem nájezdů různých „sběračů kovů". Například loni ukradl zloděj barevný kov ze sběrného dvora v Herálci. Také nájezdy zlodějů mědi neberou na Vysočině konce.

Loni v létě zmizela z pelhřimovské Děkanské zahrady měděná busta buditele Františka Bernarda Vaňka. Před měsícem zmizel svod z hlavního pelhřimovského kostela a krátce poté si zloději políčili i na kapličku u Křemešníku. Zmizelo z ní celé měděné opláštění střechy a spolu s poškozeným bedněním se tak škoda vyšplhala na sto tisíc korun.

Svaz měst a obcí České republiky a Institut pro udržitelný rozvoj měst a obcí ve spolupráci s policií, Ředitelstvím silnic a dálnic, Českou obchodní inspekcí a Českou inspekcí životního prostředí se rozhodly proti podobným případům rázně zakročit.Nyní nechaly vydat obrazový katalog, v němž majitelé a provozovatelé sběren najdou vyfotografované předměty, které jsou nejčastěji terčem krádeží.

Peníze na sociální bydlení by měl podle svazu poskytnout stát, do samostatného rozhodování obcí by neměl zasahovat. Vyplácení dávek by mělo být motivační. Svaz žádá třeba znovuzavedení veřejné služby, díky níž by si mohli lidé bez práce přivydělat.

Posílit by se měly i veřejně prospěšné práce. S obnovením veřejné služby ministerstvo práce počítá. Návrh už se objevil v senátní novele, která je v Parlamentu. Svaz zastřešuje přes 2 500 měst a obcí. V nich žije kolem osmi milionů obyvatel.