Ministerstvo vnitra pro ně proto chystá ve spolupráci s Národním bezpečnostním úřadem školení, aby zvýšili odolnost státní správy proti útokům cizí moci. Zaměstnanci státní správy by si měli osvojit základy digitální hygieny. Neklikat na tohle, neotevírat tamto, nechodit sem…

Ono nestačí, že státní správa je dnes pro občany a bohužel i pro mnohé obecní samosprávy, leckdy dlouze a marně čekající na státní rozhodnutí, symbolem molocha zkostnatělého v houští byrokracie, který postrádá logiku i rozum a bez kulatého razítka by nepřežil? Ono je potřeba státním byrokratům vymýt mozky centrálním školením, kde nějaký Velký cenzor bude poučovat dospělé a snad i svéprávné lidi, za peníze daňových poplatníků, na co se mají dívat na internetu? Velkému cenzorovi bude asi jedno, zda se státní byrokrat v práci fláká, na pracovním počítači si prohlíží pornostránky a hraje počítačové hry, jen když bude mít ten „správný názor a správné informace."

A jak to Velký cenzor zařídí, aby úředníci nezlobili a doma v pohodlí svého bytu si nějakou tu „nesprávnou" stránku neprohlédli? Lobotomií mozku?

Nebo budou úředníci sledováni i doma s povinností se navzájem udávat? Upřímně řečeno, pokud si zaměstnanec státní správy neumí sám logicky vyhodnotit informace a brát je s nadhledem a potřebuje pokyny cenzora, pak ve státní správě nemá co dělat. V takovém případě bude možná lepší státní správu plošně zrušit, vedení administrativy předat neziskovkám, či nějaké „soukromé" firmě. Vyjde to nakonec nastejno.

stepanka.saadouni@denik.cz