Stavba, která prošla v minulosti nepříjemnými průtahy a málem byla zastavena, tak zdárně pokračuje. „Je hotová základová deska nové budovy. Probíhá montáž nosných svislých a jiných konstrukcí prvního podzemního podlaží. Každý den je vidět pokrok. U starých částí školy se zpevňují základy a sanuje vlhkost. Tyto práce jsou vzhledem k technologickému postupu pomalejší," informoval starosta města Jan Štefáček.

„Harmonogram prací je plněn. V současné době máme připraveny bednící dílce, které budou potřeba na stěny nové budovy školy. První patro už je hotové," doplnil vedoucí stavby, Hynek Pokorný z Unistavu.

Poměrně složité bylo podle stavebních odborníků odbourání výčnělku na budově C, kde byly toalety. Po dokončení těchto prací bude i tato část výstavby pokračovat rychleji. Novou dočasnou dominantou města se tak stal stavební jeřáb, který bude pracovat po celou dobu montáže nové budovy školy. Jak zdůraznil starosta, město má ze zákona smlouvu s koordinátorem bezpečnosti práce. Ten přesně ví, kdy mají dělníci a návštěvníci pohybující se po stavbě používat ochranné prostředky a hlavně helmy. Je na stavbě denně. Pokud zjistí porušení bezpečnosti práce, umí sjednat nápravu. Stavba tak zdárně pokračuje po dlouhých průtazích a sporech mezi městem, projektantem a stavební firmou, které málem stavbu zastavily.

Město zaplatilo

Přestavba  školy v Přibyslavi bude pokračovat, rozhodli zastupitelé. Město ale zaplatilo zhruba 6,5 milionů korun za  vícepráce, jež nebyly předmětem projektu.

Zastupitelé si mohli vybrat mezi špatným a horším.  Bud vícepráce uhradit, nebo celou rekonstrukci zastavit, vypsat nové výběrové řízení na projekt i na následnou stavbu a spustit celý proces od začátku. „Zastupitelstvo odsouhlasilo dodatek ke smlouvě města se stavební firmou, že uhradí zhruba 6,5 milionu korun za další stavební práce, jež vznikly vadou projektu," potvrdil místostarosta Přibyslavi Martin Kamarád.

Podle Kamaráda by ale ukončení stavby a zahájení nového řízení bylo krajně neekonomické. „ Letos bychom chtěli dokončit hrubou stavbu nové budovy. Škola má totiž tři nesourodé trakty, které jsou spojeny budovou zvanou KORD. Ta je nevyhovující, navíc má rovnou střechu, což se na Vysočinu vůbec nehodí. Druhá budova  je v pořádku, ale budova třetí je stará sto let a čas se na ní podepsal," objasnil  Kamarád.

Celkem pět etap

Stará stoletá budova by měla ale být opravena jako poslední, budova KORD má zmizet. Na stavbě se uskutečnil i archeologický průzkum.

Proti úhradě víceprací a pokračování rekonstrukce školy v dosavadním systému byli tři zastupitelé, například Josef Pelikán. Ten měl vždy k přestavbě školy výhrady. Podle Josefa Pelikána je přestavba školy nešťastná od samého začátku.

Přestavba základní školy  v Přibyslavi je rozdělena do pěti etap s celkovými náklady přes sto milionů korun. Rekonstrukce by neměla výuku ve škole během roku omezovat.

V areálu vyrostou dvě nové školní budovy včetně tělocvičny, přestěhuje se kotelna, kuchyně a jídelna, zvýší se podstatně  kapacita školy a uvolní se historická část areálu školy, kam by se mohla stěhovat časem základní umělecká škola.

Nové budovy by podle místostarosty měly vydržet aspoň 70 let a nabídnout prostory k výuce nejméně pro 650 dětí.