VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Štika na bylinkách se finalistce povedla na výbornou

Praha/Pelhřimov – Vítězka vysočinského kola Velké jarní soutěže Deníku Česko na talíři Jaroslava Oumarová z Pelhřimova se v sobotu zúčastnila finálového vaření v pražské galerii Miele.

6.4.2014
SDÍLEJ:

Vítězka vysočinského kola soutěže Deníku o nejlepší recept v sobotu vařila v Praze.Foto: Deník/ Libor Plíhal

Pravidelná čtenářka Deníku do soutěže zaslala hned čtyři originální jarní recepty. Nakonec odborná komise vybrala jako nejlepší Štiku pečenou s bylinkami. A právě tu sympatická matka dvou dcer v sobotu uvařila. Spolu s ní se klání zúčastnili další dva soutěžící – Antonín Moos ze Sezimova Ústí a Eva Flídrová z Liberce.

Do hlavního města Jaroslavu Oumarovou doprovodil její manžel Josef. „Manželka je dobrá kuchařka. Překvapujeme mě, že když zkouší úplně nový recept, zvládne například jeho ochucení úplně na první pokus. Dneska jí budu držet palce, protože vaření je jejím obrovským koníčkem," usmál se Josef Oumara.

Žena, na které je ráno vidět mírná nervozita, poslala do jarní soutěže další tři recepty – Kopřivové suflé, Bylinkové langoše a Vepřovou pečeni s bylinkovou krustou. „Osobně jsem myslela, že se nejvíce bude líbit Kopřivové suflé. Nakonec vyhrála štika," poznamenala Jaroslava Oumarová a pokračovala: „Jsem od půl třetí od rána vzhůru. Mám strašnou trému, ale snad to dopadne dobře," přemítala pár minut před začátkem vaření v moderní galerii Miele žena, která do finále postoupila spolu s dalšími třinácti finalisty z České republiky.

Ladná zručnost

Vzápětí si na sebe finalistka nasazuje černou zástěru, do rukou bere balíček brambor a jde si je připravit na bramborovou kaši. Poté zručně naporcuje štiku, osolí ji, okmínuje a naseká potřebné bylinky – petržel, tymián a šalvěj. Do receptu patří i saturajka, ale ta bohužel není k mání. Štiku poté položí do pekáčku vymazaného máslem, řezy posype bylinkami a dá zapéct.

Z povzdálí ji pozoruje manžel a kamarádka, která ji přišla povzbudit. „Jak jí během těch let sleduji, tak si myslím, že se strašně moc vypracovala. Je to dobrá, čistá kuchařka," prohodila její Dana Picková z Prahy, která se s Jaroslavou Oumarovou seznámila díky společnému koníčku – vaření, na webu věnovaném právě kulinářství.

Mezitím finalistka z Vysočiny kontroluje správnou teplotu trouby a bere do ruky láhev s bílým vínem, kterým řezy podlije. „Teď nechám rybu dopéct, aby byla kůžička s bylinkami pěkně křupavá. Až na tu trému bylo vaření fajn. Chyběly mi některé věci jako třeba nůžky na drůbež. Jsem totiž zvyklá si rybu těmito nůžkami rozstříhat, ale to byly jenom takové technické detaily, které se daly vyřešit," přemítala Jaroslava Oumarová, která zároveň vede kroužek vaření na Základní škole Komenského v Pelhřimově, kde pracuje jako vychovatelka. Místností se mezitím line příjemná vůně dopékající se štiky. Bramborová kaše už je hotová. Zbývá jenom celý pokrm správně naaranžovat pro fotografa.

Cinkot příborů

Za pár okamžiků si už na lahodné štice pochutnává doprovod soutěžících. Ti nešetří slovy chvály, které jistě potěší, ale o celkovém vítězi ze všech čtrnácti finalistů rozhodujete vy, čtenáři, pomocí hlasovacích kuponů. Výsledky budou známé už zítra. Na autory tří nejlepších receptů čekají hodnotné ceny.

„Celkový dojem je dobrý. Jsem ráda, že to mám za sebou, že jsem se viděla s kamarádkou. Teď neřeším, jestli vyhraji nebo ne," usmála se při cestě domů sympatická žena, pro kterou je každý nový recept výzvou. „Nápady na nové recepty hledám všude možně. Na internetu, v kuchařských knihách. Momentálně by mě asi nejvíce lákal kuchařský kurz, který jsem zatím v životě neabsolvovala," zamyslela se paní Jaroslava, která si nejvíce pochutná na zelenině, drůbeži a rybách. Za svůj výborně připravený pokrm si z Prahy odvezla sadu nádobí a knihu o vaření.

Štika pečená s bylinkami

4 porce štiky, sůl, kmín, 3 lžíce posekaných čerstvých bylinek: hladkolistá petržel, šalvěj, saturejka, tymián; trochu bílého vína na podlití, máslo.

Porce štiky osolíme, posypeme kmínem a směsí bylinek a vložíme na rozpuštěné máslo do zapékací nádoby. Pečeme asi 30 – 35 minut, v průběhu podlijeme bílým vínem a povrch ryby poléváme výpekem.

Autor: Alexandra Knapová

6.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Polské letouny Su-22M3 přiletěly 23. srpna na letiště v Náměšti nad Oslavou. V ČR se zapojí do mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike 2017.
17

Od středy začíná vojenské cvičení. Piloti budou létat od rána do noci

Na fotografii je obviněný Ukrajinec z pondělní vraždy na ubytovně v Humpolci. Okresní soud právě rozhoduje, zda ho pošle do vazby.

Vražda v Humpolci: Obviněný Ukrajinec skončil ve vazbě

Na Vysočině v noci padaly teplotní rekordy

Vysočina - Na dvou stanicích v noci na středu padly teplotní rekordy. V Košeticích na Pelhřimovsku naměřili 5,1 stupně Celsia, tím byla o dvě desetiny překonána dosavadní rekordní hodnota 5,3 stupně z roku 1999. V Sedlci na Třebíčsku teploměr ukázal hodnotu 6,5 stupně. Dosavadní nejnižší teplota z roku 1999 byla 7,3 stupně.

V jihlavské zoologické zahradě odchovali leguána

Jihlava – Po necelých dvou letech se podařilo chovatelům z jihlavské zoo rozmnožit a úspěšně odchovat dvě mláďata velice vzácného ještěra leguána fidžijského. A podle zbarvení mláďat těsně po vyklubání se z vajíček je zřejmé, že jde o samce a samici.

Studenti se budou trénovat v první pomoci

Vysočina – Poskytnout základní laickou první pomoc, komunikace s operátorem záchranné služby. Studenti středních škol a učilišť na Vysočině se opět budou učit zachraňovat život v rámci hodin školní výuky.

Výpadky proudu poškodily kabelovou televizi

Přibyslav - V polovině července došlo v Přibyslavi vlivem nečekaných opakovaných výpadků elektrické energie k poškození zařízení, které zabezpečuje vysílání programů kabelové televize, ale následky řeší provozovatel, město Přibyslav, dodnes.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení