Kamerový systém Městské policie v Havlíčkově Brodě již pomohl objasnit mnoho případů. Kamery, které monitorují dění ve městě, usnadňují práci nejen strážníkům, ale také republikové policii. V letošním roce chce radnice požádat o dotaci na další dva kamerové body.

„Městský kamerový systém v současné době zahrnuje třináct pevných bodů a jednu mobilní kameru, kterou umísťujeme podle potřeby do různých lokalit. Většinu kamer jsme pořídili z Programu prevence kriminality Ministerstva vnitra, ze kterého na ně čerpáme zhruba osmdesátiprocentní dotace," upřesnil ředitel havlíčkobrodské městské policie Jan Pavlík.

Spokojen s dosavadním provozem kamerového systému je i starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl.

„S kamerovým systémem máme velmi dobré zkušenosti. Proto bychom v letošním roce chtěli požádat Ministerstvo vnitra o dotaci na dva další kamerové body, jejichž přesné umístění vytipujeme ve spolupráci s Policií ČR," nastínil další kroky Tecl.

Do Programu prevence kriminality Ministerstva vnitra se Havlíčkův Brod zapojil v roce 2001 a ve stejné době město pořídilo první kamery.

V Chotěboři zprovoznili systém takzvané situační prevence v lednu 2010. Strážníci tam mají v současné době k dispozici 14 pevných kamerových bodů.

„V letošním roce bychom rádi počet kamer zvýšili na patnáct. Potřebujeme totiž pokrýt i park V. Fialy, který je především v letních měsících skutečně problematickým místem města Chotěboře. Projekt již máme připravený," uvedl ředitel tamní městské policie Jiří Novotný.

Také v Chotěboři jsou s dosavadním provozem monitorovacího systému spokojeni. „Statistika jednoznačně potvrzuje, že v místech sledovaných kamerovým systémem poklesly počty protiprávního jednání," dodal Novotný.

Kamerové záznamy pomáhají nejen v objasňování trestné činnosti, ale i jinak.

Díky nim například havlíčkobrodští strážníci dopadli muže, který utekl z psychiatrické léčebny, kde měl nařízenou léčbu pro deviantní sklony a násilnickou povahu. Strážníkům se dotyčného podařilo za pomocí městského kamerového systému vypátrat a následně předat Policii ČR. Některé případy ale nepostrádají ani znaky jisté kuriozity. Na strážníky se například  obrátil muž, který ztratil peněženku s hotovostí přes šest tisíc korun a udal přesné místo ztráty. Kamery zachytily, jak dotyčnému peněženka vypadla, ale zároveň i osobu, která ji o chvíli později našla. A než stačil nálezce peněženku odevzdat, strážníci ho vyhledali a peněženku vrátili zpět majiteli.

Připomeňme, že z Programu prevence kriminality byla v Havlíčkově Brodě pořízena a vybavena i výslechová místnost pro mladistvé, která od poloviny ledna 2013 funguje v budově Policie ČR v Husově ulici a nízkoprahové centrum pro děti. To bylo zprovozněno koncem loňského roku v budově AZ – Centra na Rubešově náměstí.