Středoškoláci volí politické strany, které kandidují do Evropského parlamentu, a tak si volby vyzkoušejí ještě před volbami reálnými. Projektu se účastní i dvě školy na Havlíčkobrodsku.

Volby do Evropského parlamentu se obecně netěší velkému zájmu voličů. Společnost Člověk v tísni by toto ale svým vzdělávacím projektem, který zahrnuje studentské volby, ráda změnila. „Věřím, že studentské volby do Evropského parlamentu pomohou dostat tato témata do běžné školní výuky. A přispějí k tomu, že se nad nimi mladí lidé budou více zamýšlet a diskutovat o společné Evropě," uvedl Karel Strachota, ředitel programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni, který inicioval první studentské volby před čtyřmi lety.

Chtějí studenty motivovat

V letošním roce se do projektu zapojuje na 269 škol z celé republiky, z toho jedenáct jich je z Vysočiny. „Do studentských voleb se zapojujeme opakovaně, letos už potřetí," řekla ředitelka Gymnázia, SOŠ a VOŠ v Ledči nad Sázavou, Ivana Vytisková. Právě její škola se k projektu také připojila. „Zapojili jsme se proto, že tím chceme podpořit volby a chceme namotivovat studenty, aby k nim později sami chodili. Je důležité, aby si studenti volby vyzkoušeli, zjistili, jak to během nich chodí. A poté, aby se nebáli přijít k volbám skutečným," doplnila Vytisková.

K volebním urnám mohou přijít všichni studenti starší patnácti let. Účast je dobrovolná, ale podle slov Vytiskové v předchozích letech volby sklidily u mladých voličů úspěch. „Máme se studentskými volbami velice dobré zkušenosti. A stejně tak i ohlasy samotných studentů. Na škole máme učitelku, která se voleb pravidelně ujímá a celý proces pro studenty koordinuje," pochvalovala si ředitelka organizovanost voleb.

Mladí voliči by se navíc díky cvičným volbám měli více zajímat o aktuální politickou situaci. „Kromě motivace chodit k volbám je hlavním cílem, aby se studenti začali zabývat veřejnými věcmi a zajímali se o politické dění. Aby si třeba nastudovali, proč toho konkrétního člověka volí," doplnila Vytisková.

Podobný názor na studentské volby má i ředitel chotěbořského gymnázia, Vladislav Smejkal. I v Chotěboři v těchto dnech studenti vhodí své hlasy do uren. „Měli bychom vést studenty k tomu, aby chodili k volbám, proto se studentských voleb zúčastňujeme pravidelně pokaždé. Jako součást vzdělávání v této oblasti jsou studentské volby dobrou věcí," souhlasil ředitel.

Výsledky studentských voleb do Evropského parlamentu školy zveřejní dnes kolem osmnácté hodiny. K opravdovým volbám pak plnoletí studenti mohou přijít 23. nebo 24. května.

Pavel Buňat