Nicméně studenti Deníkem oslovených středních škol na Havlíčkobrodsku si bílou nadílku a s ní spojené zimní sporty mohou užít na lyžařských kurzech.

Nezájem studentů

Například havlíčkobrodští gymnazisté se do Jánských Lázní vydali již v tradičním předvánočním termínu, konkrétně v týdnu od 14. do 21. prosince. Studenti třídy kvarty a kvinty víceletého gymnázia a studenti prvního ročníku čtyřletého gymnázia, kteří si v prosinci nezalyžovali, se mohou těšit ještě na únorový termín lyžařského kurzu.

Podle informací od ředitele Gymnázia Havlíčkův Brod Hynka Bouchala využilo prosincového termínu celkem 39 studentů. „Tělocvikáři mi sdělili, že měli obrovské štěstí, jelikož se jelo zrovna v době, kdy na horách alespoň nějaký technický sníh byl, takže se lyžovat dalo," prozradil Hynek Bouchal.

Ten si prý nevzpomíná, že by se někdy v nedávné minulosti lyžařský kurz kvůli nepřízni počasí zrušil. Ovšem i na tuto situaci je škola připravena. „Naši učitelé mají vymyšlený náhradní program pro případ, že by lyžování nepřipadalo v úvahu. Na hory by se vyjelo, ale zřejmě by se zájezd pojal turisticky," řekl Bouchal a zároveň dodal, že lyžařské kurzy neohrožuje zrovna nevlídné počasí.

„Pozoruji, že větším problémem je nezájem studentů o to jet si zalyžovat. Sice se jedná o součást školní výuky, ale pokud rodiče své děti z lyžařského kurzu omluví, musíme to respektovat, ať už je důvod jakýkoli," uvedl Hynek Bouchal.

A právě letos se prý ocitli v zoufalé situaci, kdy si dokonce mysleli, že pro malý zájem studentů budou muset lyžařský kurz zrušit. „Tentokrát se totiž dvacet studentů rozhodlo, že se lyžařského kurzu nezúčastní, a tak jsme jim museli vymyslet náhradní výukový plán," doplnil Bouchal.  Naštěstí se ale prosincový termín nakonec zrušit nemusel a únorové lyžování prý také není v ohrožení.

To ovšem nemohla říct ředitelka havlíčkobrodské Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Naděžda Vrbatová. Ta uvedla, že kvůli nezájmu z řad tamních studentů o lyžařské kurzy je škola už tři nebo čtyři roky nepořádala.

„Lyžařské kurzy jsou sice zařazeny ve školním vzdělávacím programu, ale aby byly tyto kurzy vůbec efektivní, pořádáme je jen v případě, kdy o ně má zájem alespoň 80 procent studentů prvních ročníků.  A tolik jich není," vysvětlila Naděžda Vrbatová.

Sníh vždy byl

Přitom prý učitelé nic nepodceňují a každý rok se snaží studenty k zájezdu motivovat. „Říkáme jim, jak se na kurzu blíže poznají, že už třeba ani nikdy nebudou mít možnost zkusit si zalyžovat, nabízíme jim i lyžařské vybavení k půjčení, ale nic nezabírá," zmínila Vrbatová.

Naopak na nezájem svých studentů o lyžařský kurz si nemůže stěžovat ředitel Akademie Světlá nad Sázavou Jindřich Vodička. „Jsme škola, kde je šest prvních ročníků, a tak nemáme problém s tím, aby alespoň 45 studentů jelo. I když věřím, že pokud by se měla zúčastnit jen jedna třída, tak by bylo těžší ten kurz naplnit," podotkl Vodička.

A ani on si nevzpomíná, že by škola kvůli počasí musela lyžování zrušit. „Jezdíme buď do Špindlerova Mlýna, nebo do Jánských Lázní, a tam sníh vždy byl," dodal Vodička s tím, že letos se v lednu vydají právě již potřetí do Jánských Lázní.

Ředitel Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně v Havlíčkově Brodě Ladislav Fiala rovněž sdělil, že zájem o lyžařský kurz mezi studenty prvních ročníků je. „Většinou se jedná jen o několik jednotlivců, kteří se na hory z různých důvodů nevydají," mínil Fiala s tím, že studenti se letos na hory chystají v březnu a všichni doufají, že tu sníh jako v posledních deseti letech bude.

Lyžaři-začátečníci

Ředitel havlíčkobrodského gymnázia Hynek Bouchal na závěr ještě podotkl, že v posledních letech se lyžařských kurzů přestávají zúčastňovat lyžaři-začátečníci.

Podle něj jsou ale tyto zájezdy právě pro ně jedinečnou příležitostí, jak se naučit lyžovat. „Nevím, jaký může být důvod, ale myslím si, že se někteří třeba bojí, že vedle zkušenějších spolužáků budou vypadat hloupě," přemítal Bouchal s tím, že přitom s družstvem pro začátečníky vždy počítají.

Aneta Slavíková