Ten se od narození potýká s dětskou mozkovou obrnou a je upoutaný na invalidní vozík. Život by mu výrazně ulehčila polohovací postel, na kterou ale nedostal příspěvek, a proto se studenti rozhodli kamaráda podpořit a v sobotu v deset hodin pro něj uspořádají charitativní Běh za Vaška.

Součástí aktivit zaměřených na pomoc Vaškovi byla ale také burza tašek, kabelek a taštiček, která se uskutečnila před školní prodejnou světelské akademie ve čtvrtek a ve středu.

„Navíc až do soboty může každý, kdo má šikovné ruce a dobré srdce, donést drobné výrobky, dárky a rozšířit tak nabídku bazaru výrobků, který studenti pořádají současně se sobotním během," uvedla Lenka Kratochvílová s tím, že drobnosti je možné nosit do školní prodejny akademie. „Pokud se někdo nemůže běhu zúčastnit a chce Vaškovi na polohovací postel přispět, může využít i charitativní prasátko umístěné ve školní prodejně," pokračovala Kratochvílová.

Vašek se od narození statečně pere s následky dětské mozkové obrny. Úspěšně vystudoval střední školu sociálně-správní, obor sociální péče, ve Světlé nad Sázavou a na akademii zvládl i obor vyšší odborné školy Řízení sklářské a keramické výroby.

„Nečekám, co mi kde spadne do klína, ale aktivně se zajímám o dění kolem sebe. Občas napíšu nějaký článek, který zveřejním na svých internetových stránkách a nově pracuji jako administrátor internetového zpravodajského portálu Region Vysočina.cz," prozradil na sebe Vašek, který letos absolvoval i 12. ročník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského.

Ondřej Rázl