Deník oslovil základní školy na Havlíčkobrodsku s cílem zjistit, kam nejčastěji se deváťáci hlásí.

Ze Základní školy Komenského ve Světlé nad Sázavou loni vycházelo pětačtyřicet žáků. Na maturitní obory podali čtyřiatřicet přihlášek, na obory s výučním listem jedenáct a talentové zkoušky skládalo pět žáků. Žáci mohou podat přihlášky na dvě školy.

Jaké obory jsou nejžádanější, řekla výchovná poradkyně ze Základní školy Komenského ve Světlé nad Sázavou Hana Kubínová. „Na gymnázium bylo přihlášek šest, na sociální činnost pět, na strojírenství tři. Po dvou přihláškách pak bylo na obchodní akademie, informatiku a zdravotní obory," vyjmenovala Kubínová. Uvedla také příklady učebních oborů, kam se žáci hlásí. „Jsou to umělecký kovář, truhlář, cukrářka, kuchař-číšník či obráběč kovů," informovala.

Nejžádanější jsou gymnázia

Takový stav podle Kubínové přetrvává na škole již pár let. „Primárně jsou nejžádanější gymnázia a odborné střední školy, a to v okrese Havlíčkův Brod. Učební obory jsou vždy slabší. Výjimečně se děti hlásí mimo Kraj Vysočina. Pokud ano, nejčastěji to je Čáslav a Kutná Hora," dodala Kubínová.

Nižší zájem o obory ukončené výučním listem mají i deváťáci ze Základní školy Ledeč nad Sázavou. V loňském roce o ně mělo zájem třináct žáků.

„Zbytek, tedy jedenačtyřicet žáků, zvolilo obory ukončené maturitní zkouškou," sdělila výchovná poradkyně ze Základní školy Ledeč nad Sázavou Zdenka Urbanová. Jako příklady oborů, na které se několik žáků hlásí pravidelně, uvedla kuchaře-číšníka, elektrikáře a opraváře zemědělských strojů. Žáci této školy v posledních třech letech volí nejčastěji střední školy právě v Ledči či nejbližším okolí. „Hlásí se do Humpolce, Havlíčkova Brodu, Čáslavi, Vlašimi, nebo do Světlé nad Sázavou," uzavřela výchovná poradkyně Urbanová. Právě tam se například vyučuje obor opravář zemědělských strojů, a to na odloučeném pracovišti České zemědělské akademie Humpolec (ČZA).  Podle pedagoga Josefa Hoskovce je po jejich absolventech vysoká poptávka. Jedním z jejích důvodů je generační obměna pracovníků v zemědělství.

Dobré profesní uplatnění

„Zemědělské podniky se samy ptají po našich absolventech, nebo dokonce dělají nábor už v devátých třídách. Troufnu si tvrdit, že bychom žáků museli mít minimálně jednou tolik, abychom pokryli poptávku. Tak pětadevadesát procent studentů za poslední tři čtyři roky pracuje po vyučení v zemědělství," řekl k situaci na pracovním trhu Hoskovec. V současné době navštěvuje školu  sto učňů. Také o absolventy s maturitou, kterou získají studenti na ČZA v oboru mechanizace a služby, mají podniky na Vysočině zájem. „Chtějí je hlavně prodejci zemědělské techniky. Ti totiž zároveň požadují, aby člověk uměl komunikovat a alespoň trochu uměl anglicky či německy," vysvětlil Hoskovec.

Čtvrtý ročník oboru mechanizace a služby navštěvují i Martin Henzl z Dobré u Přibyslavi a Tomáš Peca žijící nedaleko Ledče nad Sázavou.

Martin Henzl oceňuje na škole právě malý kolektiv. Méně studentů v oboru tak často přináší i výhody. Na jiné vysočinské škole už Henzl získal výuční list a nyní si dodělává maturitu.

„Na škole, kde jsem se vyučil, bylo asi čtyři sta žáků a učitelé k nim neměli takový vztah jako tady. Dá se říct, že tady je to taková jedna velká rodina. Nastoupil jsem do třeťáku a i spolužáci mě přijali skvěle," pověděl Henzl.

S názorem studenta souhlasí i maminka jednoho z učňů světelského učiliště Miloslava Mudruňková. „Přístup k žákům je tu opravdu na vysoké úrovni," pochvaluje si a dodává, že oceňuje také důraz na kvalitní praxi. Studenti ve Světlé totiž dělají i na plnohodnotných zakázkách. Svoji práci proto nemůžou odfláknout.

Rozhodujícím faktorem volby střední školy je nejčastěji vzdálenost od místa bydliště. Časté vlakové či autobusové spojení zmiňuje jako jeden z důvodů výběru školy i Tomáš Peca. „Dalšími důvody bylo, že na škole je možnost udělat si velkou škálu řidičských oprávnění nebo získat svářečský průkaz. Mám tak větší šanci získat práci," podotkl Peca.

Zuzana Rodová