Majitel Lubor Cerva oznámil svůj záměr prodat světelský závod na začátku června. Podle informací společnosti se záhy objevili také první zájemci, sklárny však prostřednictvím své poradenské společnosti hodlají oslovit i další vytipované subjekty.

Jednou z avizovaných podmínek prodeje je zachování výroby ve Světlé a dlouhodobá strategie rozvoje. Obrat podniku v současnosti převyšuje 1,2 miliardy korun a meziročně se zvýšil od 190 milionů.

„Stěžejním cílem transakce je zachovat výrobu i po změně vlastníka, který by měl podniku dodat impulz pro další růst. Primárně uvažujeme o zahraničním partnerovi,“ uvedl partner poradenské společnosti BDO Advisory Petr Kymlička. Částka, za kterou budou sklárny na prodej, podle BDO Advisory výrazně převyšuje miliardu.

Deset vězenkyň ve Věznici Světlá nad Sázavou získalo výuční list v oboru Provozní služby.
Vězenkyně: Byly jsme skvělá parta a jsme rády za možnost vzdělávání

Podle předběžných odhadů by mohl prodej skláren proběhnout do konce letošního roku. Transakce se týká pouze světelských skláren, závod v Květné na Slovácku si Lubor Cerva hodlá ponechat. „Na začátku jsem si stanovil vizi, kam chci sklárny směřovat. Po téměř deseti letech jsem ji naplnil a přeji si, aby nový majitel přišel s novou koncepcí dalšího směřování skláren. Firmu prodávám s čistým svědomím, protože se jí daří, je ve skvělé kondici a je připravená na další růst,“ vysvětlil své rozhodnutí Lubor Cerva.

Crystalite Bohemia patří ve Světlé mezi největší zaměstnavatele. Podle současného majitele skláren by však zaměstnanci neměli být nadcházející transakcí nijak ohroženi. „O veškerém dění budeme informovat nejen zaměstnance závodu, ale i místní samosprávu,“ dodal Lubor Cerva.

Sportovní den s házenou na náměstí v Havlíčkově Brodě.
OBRAZEM: V Brodě oslavili sto let házené