Zahájila proto administrativní přípravu výstavby   dalšího úseku cyklostezky, která by jednou měla propojit Světlou nad Sázavou s nedalekou Ledčí nad Sázavou.

„Předpokládáme, že by na výstavbu dalších téměř čtrnácti set metrů cyklostezky mohl uvolnit dotační peníze, a to na základě námi podané žádosti, Regionální operační program Jihovýchod. Pokud uspějeme, mohli bychom počítat s dotací ve výši pětaosmdesáti procent celkových  nákladů," řekl starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek.

Náklady jsou rozpočtovány  na osm milionů a čtyři sta tisíc korun. V tom případě by finanční spoluúčast Světlé nad Sázavou činila asi milion a tři sta tisíc korun. „Existuje ale reálný předpoklad, že konečná vysoutěžená cena stavby bude nižší," podotkl Tourek.

Nový úsek cyklostezky by měl po překlenutí Sázavy pokračovat po levém břehu řeky až do Smrčné k mostu. „Ledečtí by nám měli jít časem naproti, a cyklostezku tak definitivně mezi našimi městy propojit, což by lidé  jistě uvítali," pokračoval Tourek. Ten připomněl, že současná cyklostezka měří zhruba čtyři kilometry a končí v Mrzkovicích.

Definitivní rozhodnutí o zahájení výstavby nové etapy cyklostezky ale Světelští učiní až v okamžiku, kdy budou stoprocentně vědět, že dotační peníze dostanou. Jsou si také dobře vědomi toho, že organizačně bude příprava nadcházející etapy daleko náročnější. „Stezka bude totiž později procházet i přírodní rezervací Stvořidla," vysvětlil Tourek.

První část nové cyklostezky ze Světlé nad Sázavou, a to v úseku dlouhém sedmnáct set metrů, byla pro veřejnost otevřena 16. listopadu loňského roku.

„Za zmínku určitě stojí fakt, že náklady na vybudování tohoto díla měly být dle projektu ve výši 13,5 milionu korun, ale městu se podařilo „vysoutěžit" částku mnohem příznivější. Ta konečná je o šest milionů korun nižší," řekla tehdy místostarostka města Lenka Arnotová s tím, že pro financování cyklostezky využilo město dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Jiří Víšek