Potvrdil to starosta města Jan Tourek.

Ten dodal, že transakce proběhla přesně tak, jak byla naplánována. Kraj Vysočina převzal od světelské samosprávy ubytovnu v areálu akademie v hodnotě devíti milionů korun a město mu doplatilo 12,5 milionu korun, a dorovnalo tak celkovou prodejní cenu zámku.

„Věřím, že město nebude vlastníkem zámku dlouho a že se mu úspěšně podaří uskutečnit jeho prodej. Zastupitelstvo již  záměr  prodeje zámku, a to formou městské soutěže, odsouhlasilo. Pro bylo patnáct z devatenácti přítomných zastupitelů," uvedl Tourek.

Zájemci mohou nyní, a to až do středy 5. června,  zasílat do Světlé nad Sázavou své nabídky.

„Oznámení o záměru prodeje bylo zveřejněno minulý týden ve čtvrtek. Počítáme i s tím, že naši nabídku zprostředkují také realitní kanceláře," dodal tajemník světelské radnice Jiří Moučka.

K otevření obálek dojde 5. června odpoledne.

„Posuzovat je bude sedmičlenná komise. Zastoupeny v ní budou všechny politické strany a subjekty, které jsou v zastupitelstvu města. Jejím členem bude i právní zástupce města," doplnil Tourek.

Podmínkou přijetí nabídky je složení kauce ve výši tří milionů korun. Dále bude komise vybírat na základě nabízené ceny,  záměru využití, dokladu o solventnosti a dalších kritérií. „Nabídka musí garantovat zachování městského muzea v zámku i využívání, zejména pak Rytířského sálu, městem. Chybět nesmí ani návrh kupní smlouvy," pokračoval Tourek.

„Myslím si, že výše nabídky  by měla být důležitým, ne však zcela jednoznačně rozhodujícím kritériem finálního výběru. Samozřejmě nám jde o to, prodat zámek za co nejvyšší možnou cenu, ale zřetel musí být brán i k jeho následnému využívání novým nabyvatele a také k potřebám a záměrům města," konstatoval Tourek.

Místostarostka Světlé nad Sázavou Lenka Arnotová zdůraznila, že samosprávě jde především o jasnou a transparentní soutěž. Současně připomněla, že si město na koupi zámku vzalo úvěr ve výši deseti milionů korun.

Představitelé města věří, že se zájemce o zámek najde a Světlá nad Sázavou ho prodá. „Veškeré náležitosti související s prodejem a převodem na nového vlastníka, by pak mohly být uskutečněny někdy po prázdninách," odhadl Tourek. V této souvislosti připomeňme, že se na podzim loňského roku o zámek zajímaly společnosti Ingbau CZ a Ithaka Development.

Na otázku, jak se radnice zachová v případě neúspěchu,  starosta odpověděl, že v tuto chvíli nemá cenu nic předjímat. „Situaci bychom řešili, až by skutečně nastala," řekl Tourek.

Svěžest je proti

S prodejem zámku souhlasila velká část světelského zastupitelstva. Proti prodeji vystupují, a to již dlouhodobě, především lidé ze Sdružení nezávislých kandidátů Svěžest. Ti se domnívají, že zámek by měl zůstat, a to po vzoru několika jiných měst České republiky, ve vlastnictví města. Jsou přesvědčeni, že by se jeho smysluplné využití našlo.

Zámek, původně tvrz z roku 1567, byl naposledy novorenesančně přestavěný v 19. století. Ve dvacátém století zažil špatné časy. Za druhé světové války v něm sídlila německá a později československá vojenská posádka. Později v něm našla zázemí zemědělská škola a v současnosti je zpřístupněná jenom část zámku, kde je muzeum Světelska. Nádherný Rytířský sál pak slouží k pořádání svateb a koncertů.
Památka potřebuje opravy za desítky milionů korun, další nemalé prostředky si vyžádá její běžný provoz a údržba. A tyto prostředky radnice ve Světlé nad Sázavou k dispozici nemá.

V závěru je nutné dodat, že město Světlá nad Sázavou o koupi zámku nikdy neusilovalo. Do celé transakce bylo jistým způsobem „vmanévrována" jihlavským hejtmanstvím.