Kromě toho probíhala v areálu také výstava zemědělské techniky a bohatý doprovodný program.

„Trať je celkem složitá a celkově si myslím, že jsem to mohl projet lépe," ohodnotil svůj výkon po jízdě Aleš Chaloupek z Humpolce. Ten podotkl, že před samotnou soutěží trénoval na trati pouze jednou. „Ve škole máme sice možnost trénovat jízdu zručnosti, ale dopředu jsem netušil, do čeho půjdu, a to i přesto, že jsem tu byl i v loňském roce," pokračoval Chaloupek, který vylepšil svůj čas z loňského ročníku.

Naopak Ondřej Teplý z Litomyšle tráví v kabině traktoru celé léto. „Strejda má hospodářství, takže zkušeností mám celkem dost. Největší slabinou je rozhodně couvání do garáže a mám strach ze zbytečných trestných minut," řekl student druhého ročníku oboru mechanizace a služby ze Střední školy zahradnické a technické Litomyšl.

Každý soutěžící musel zdolat náročnou překážkovou trať, kterou musel projet s traktorem a vlekem. „Na prvním místě je rozhodně přesnost a teprve potom rychlost. Žáci na trati museli překonat dvanáct úkolů, přičemž rozhodčí hlídali daná kritéria," popsal vedoucí učitel odborného výcviku a jeden z organizátorů Josef Hoskovec. Ten pokračoval, že mezi úkoly nechybělo tradiční zacouvání do garáže, průjezd osmičkou, projetí lávky, průjezd slalomem či úvozem nebo zastavení na rampě.

TŘICET OSM SOUTĚŽÍCÍCH

Podle Hoskovce je o tuto soutěž mezi školami v České republice čím dál větší zájem. „Letos se přihlásilo třicet osm studentů. Kromě škol z Vysočiny zde byli i žáci až z Chebu, Moravského Krumlova či Chrudimi," konstatoval Hoskovec. Ten podotkl, že krajská kola se sice konají i na školách v Blatné, Hlušici a Chebu, ale nikde nemají tolik soutěžících jako ve Světlé.

Jízda zručnosti byla připravena i pro veřejnost pod podmínkou, že dotyčný měl řidičský průkaz na traktor. „Kdo chtěl, mohl si vyzkoušet například couvání s vlekem či jízdu s traktorem s hydraulickým nakladačem," řekl zástupce vedoucího světelského pracoviště a další z organizátorů Josef Horní.