Je to takový evergreen. Už poněkolikáté se totiž v České republice řeší otázka zákazu kouření v restauracích a hospodách a pracovníci ministerstva zdravotnictví nedávno dokončili nový návrh zákona, který s tímto krokem počítá.

„Rozhodli jsme se, že do připomínkového řízení pošleme tu nejpřísnější verzi. Zkušenosti z ostatních zemí, které k zákazu přistoupily, ukazují, že má pozitivní vliv na zdraví a že dokonce stoupl počet lidí, kteří hospody navštěvují," nechal se už dříve slyšet náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Ač se leckdo může divit, většina námi oslovených veřejných stravovacích zařízení na Havlíčkobrodsku avizovanou a přísnější novelu protikuřáckého zákona vítá, ovšem všechno má své pro i proti.

„Nekuřáckou restauraci už nějaký ten čas mám. Ale na druhou stranu se mi nelíbí myšlenka, že někdo může kouření jen tak zakázat, to je každého věc. Když si někdo pořídí hospodu nebo restauraci, tak je na něm, jestli si vybere kuřáckou či nekuřáckou. Pak už je na zákazníkovi samotném, jestli raději půjde do upravené a voňavé restaurace, nebo si raději vybere kuřáckou pivnici, ke které už dým stoupající z cigaret tak trochu patří," řekl Petr Svoboda z Hospody u Čerta ve Vilémovicích.

Ten ještě poznamenal: „Ať to nakonec dopadne, jak chce. Na jednu stranu to zákazníky odradí, jiní to přivítají."

Kouřit by se nemělo ani na zahrádkách

Majitelka oblíbené Pelestrovské hospůdky navrhovanou novelu zákona vítá.
„Já osobně nekouřím, a tak jsem pro. A myslím si, že to přivítají i zákazníci," sdělila Alena Bártová. Ta dodala, že i někteří kuřáci jsou raději, když se v restauracích nekouří.

V penzionu a hostinci U České koruny v Lipnici nad Sázavou jsou také pro, jediné,  s čím by se ale jen těžko smiřovali, by byl zákaz kouření na zahrádkách. I to je totiž mimo jiné v návrhu zahrnuto.

„Zcela chápu, že by se nemělo kouřit ve vnitřních prostorách, ale zákaz kouření venku zcela nechápu. Tam to přece nemůže nikomu vadit," sdělila nespokojeně Petra Hašková.

Na konečný verdikt si však ještě musím počkat. O definitivní podobě zákona totiž legislativci teprve rozhodnou.