Ve skiareálu Vysoká u Havlíčkova Brodu a stejně tak v lyžařském středisku Kadlečák u Světlé nad Sázavou se intenzivně zasněžuje. Ve Vysoké již dokonce v úterý spustili odpolední lyžování na půlce sjezdovky.

„K dispozici máme dvě sněžná děla, která pracují doslova na plné obrátky. Pomáhá nám i přírodní sníh, takže jsme se rozhodli, že zkusíme menší experiment. V úterý odpoledne jsme spustili odpolední lyžování na půlce sjezdovky," uvedl provozovatel skiareálu Vysoká Aleš Kadlec. Zároveň podotkl, že lidé si mohou přijít zalyžovat každé odpoledne od 15 do 19 hodin, a to za snížené jízdné ve výši sto korun.

„Počasí je zatím příznivé, takže uvidíme, jak dlouho v tomto režimu budeme moct fungovat, jelikož podle předpovědi počasí by měla přijít obleva," nechal se slyšet Kadlec s tím, že víkendové lyžování se bude odvíjet právě podle počasí.

„Vše ostatní zůstává stejné. Novinkou pro letošní rok je akorát starší sekačka, kterou využíváme pro obsluhu vleku. Když začínáme se zasněžováním, není totiž možné po svahu jezdit na skútru," popsal Kadlec.

Skiareál Vysoká také prochází první etapou modernizace, na které se podílí havlíčkobrodská radnice, obec Vysoká a sdružení Lyžař. V rámci projektu by mimo jiné měl mít skiareál k dispozici pět nových sněžných děl.

Lyžařskou sezonu plánují o víkendu zahájit i v lyžařském středisku Kadlečák, které se nachází severozápadně od centra Světlé nad Sázavou ve směru na Benetice.

„Zatím stále zasněžujeme, ale chybí nám pokrýt sněhem zhruba šedesát metrů svahu. Pokud nenastane obleva či nezačne pršet, tak bychom již tento víkend mohli zahájit lyžařskou sezonu," řekl provozovatel skiareálu Kadlečák Jaroslav Kaiser. Ten dodal, že každý rok je to doslova boj o přežití, jelikož provoz areálu musí dotovat z vlastních financí.

O hodinu déle

„Z toho důvodu nechystáme nic nového a jediná změna, kterou jsme udělali, je ta, že provozní doba o víkendu začne o hodinu déle, tedy od devíti hodin ráno," konstatoval Kaiser.

Na Vysočině začala v této zimě lyžařská sezona oproti jiným rokům později, teprve o uplynulém víkendu.

Lyžaři aktuálně mohou vybírat ze čtyř sjezdovek. Vleky jezdí na Harusově kopci u Nového Města na Žďársku, na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí na Žďársku, na Šacberku v Jihlavě – Zborné a na Křemešníku nedaleko Pelhřimova. U vleků a lanovek se na uvedených místech podle provozovatelů skiareálů přes den tvoří menší fronty. Na sjezdovce Jalovec u Číchova na Třebíčsku se zatím podařilo zprovoznit jen malý vlek. Na Vysočině začalo lyžování ještě později než minulou zimu, kdy byly první sjezdovky otevřeny teprve 29. prosince.

Provoz také v pondělí zahájil Skiareál Hlinsko. „Zatím se jezdí pouze na modrém svahu," upozorňují provozovatelé areálu z hlineckého ski klubu. Pokud prý ale mrazy vydrží, je dobrý předpoklad, že se bude brzy lyžovat i na druhém, strmějším svahu.

Do umělého zasněžování se v minulých dnech pustili také provozovatelé sjezdovky Ski areálu Hluboká v blízkosti Trhové Kamenice, který se nachází v nadmořské výšce 580 metrů s převýšením 60 metrů.

„Na lyžování to ještě zatím nestačí, ale my věříme, že provoz by se tady mohl rozběhnout o nadcházejícím víkendu," hlásí z Hluboké pracovnice Radka Melounová. Hlubocká sjezdovka pak bude moci lyžařům nabídnout vlek o délce 400 metrů.