Bludiště, jak se uvádí v upoutávce: dva týmy na vratkých lanech, v palbě záludných otázek a ve spleti neviditelných laserů, je soutěž, která prověří znalosti i fyzickou zdatnost žáků. Natáčení probíhá v ostravském studiu ČT a soutěží mezi sebou týmy z různých škol.

Naše škola ZŠ Šlapanov se natáčení zúčastnila v úterý 21. 4. a ve středu 22. 4. Soutěžní družstvo tvořili: Markéta Kuncová (8. třída), David Novák (8. třída), Martin Cakl (8. třída) a Jaroslav Pytlík (9. třída).

Háj, Hlučín, Znojmo

V prvním dílu soutěže se utkali s žáky ZŠ Háj ve Slezsku, kteří předtím dvakrát zvítězili. Pro nás ale bylo vše nové, a tak naše družstvo muselo nejdřív přejít kladinu visící ve výšce dvou metrů na lanech, pak získat co nejvíce bodů ve vědomostní soutěži. Následovala chůze laserovým bludištěm, kterou procházel jeden soutěžící naslepo. Správnou cestu mu napovídal další člen soutěžního týmu. Po napínavém souboji rozhodla až závěrečná tajenka, kterou rozluštil Jára. Ten věděl latinský název utajovaného zvířete: VULPES = liška. Po této výhře si vybojovali postup do dalšího dílu a na balancovníku díky skvělé spolupráci získali ceny stříbrného Bludišťáka.

V druhém dílu nastoupili proti ZŠ Hlučín a s velkým náskokem, který neohrozila ani závěrečná tajenka, vyhráli i tentokrát. Opět postoupili a vytočili si ceny stříbrného Bludišťáka.
Jejich třetí soupeř od začátku působil sebevědomě, Gymnázium Znojmo si prostě přijelo pro výhru! Ale naše družstvo se nedalo a statečně vybojovalo i třetí vítězství. I potřetí si odnesli ceny stříbrného Bludišťáka a vytvořili nový rekord soutěže.

Významnou měrou se na vítězství podílela paní učitelka Tereza Šťastná, která třikrát úspěšně prošla světelným bludištěm a získala pro družstvo cenné body.
Natáčení se společně se soutěžícími zúčastnilo téměř třicet spolužáků, kteří po celou dobu úžasně fandili a hnali soutěžní tým k lepším výkonům.
Nakonec dostáli své vizitce, kterou se prezentovali na začátku soutěže: Šlapaňáci jdou v řadě za sebou, do Bludišťě vstoupí s dobrou náladou. Šlapaňáci jdou v řadě za sebou, posbírají bludišťáky, všechno vyhrajou!

Děti se vrátily plny zážitků z natáčení pořadu, který v televizi trvá půl hodiny, ale jeho příprava trvá někdy i pět hodin. Naše vesnická škola dokázala, že i malá škola dokáže porazit větší a zdánlivě silnější soupeře. Na naše vítězné tažení se můžete podívat v září na ČT- Déčko, po tři soboty.

ZŠ a MŠ Šlapanov