Putování za betlémskou hvězdou se letos v Pohledu uskuteční už po dvanácté. Termín je také tradiční: Středa 26. prosince a sraz účastníků je ve 14 hodin u kostela svatého Ondřeje v Pohledu. Průvod vedený třemi králi má cíl cesty u poutního kostelíka svaté Anny v lesích.

Na začátku divadelní představení, pak dvoukilometrová procházka a na konci nejen největší živý betlém na Vysočině, ale také spousta rozmanité hudby i přednes básní, a chuťovky jsou připraveny i pro děti. „Vystoupí třeba kapela Diogenes, dívčí pěvecké duo, básně přednese brodské Adivadlo. Putování si každý rok užije kolem tisícovky lidí, záleží na počasí," popisuje jeden z pořadatelů Luboš Sobotka .

Kolik lidí se organizačně podílí na Putování?
Letos budeme hrát náš vánoční příběh na Tři krále také na Staroměstském náměstí v Praze. Díky tomu víme, že naplníme zájezdový autobus a ještě potřebujeme dodávky s dalším vybavením a lidmi, celkem minimálně jednapadesát lidí. V Pohledu je potřeba přičíst deset lidí z technického zázemí, kteří se starají o stavbu tří pódií a přípravu celého areálu. Pak tu máme dvě kapely vystupující v kostele, doprovod zvířat a ty, kdo se starají o účinkující a podobně, takže celkem zhruba stovka.

Každoroční putování nějak obměňujete, upravujete, nebo se držíte osvědčeného scénáře?
Putování pořádáme po dvanácté, a proto je těžké po tolika letech napsat nový scénář na stejné téma. Přesto se nám daří každý rok odehrát divadelní představení trochu jinak. Stejně tak se snažíme obměňovat i doprovodný program, a i v letošním roce máme pro návštěvníky připravena zcela nová vystoupení.

Jak to děláte se zvířectvem?
Živá zvířata u jesliček jsou každoročně velkým zpestřením celého odpoledne. Některé děti vůbec poprvé vidí živé telátko, oslíka nebo ovce. Koně samozřejmě znají, ale ne tak často se mohou na koni nebo poníkovi svézt. Několikrát se akce účastnil i velbloud. Podařilo se nám sehnat i slona, ale jeho účast dalece přesahuje naše finanční možnosti. Zvířata nejsou pouze z Pohledu, někdy i dost z daleka, ale hlavně všechna mohou lidé vidět jen díky nadšení a ochotě jejich majitelů, kteří je dopraví a zároveň se o ně starají, za což jsme jim strašně vděčni. Letos chystáme překvapení v podobě sokolníka…

Jak brzy musíte začít na Vánoce zkoušet?
Z počátku byly přípravy na vánoční akci mnohem složitější a vše se připravovalo v předstihu několika měsíců. Tento čas se postupně zkracoval podle toho, jak se během let utvářel stálejší tým lidí, kteří účinkují a kteří se starají o technické zabezpečení. V posledních letech už většina herců zná své role, zná průběh celého odpoledne a všichni ostatní vědí, co je potřeba udělat, takže se čas příprav zkrátil asi na jeden měsíc.