Získat je ale mohou jen ti, kteří mají zaplacený poplatek za komunální odpad a poctivě odpad třídí.

Například v obci Věž rozdají tři sta sad tašek zdarma občanům s trvalým pobytem, ale také majitelům rekreačních chat.

„Tašky získají občané na obecním úřadě při platbě poplatku za komunální odpad na rok 2015. Podmínkou pro předání tašek bude také to, aby měli zájemci uhrazené poplatky v minulých letech. Pokud tyto podmínky splní, mohou si vybrat hned ze dvou variant tašek," upřesnil starosta Miroslav Miksa. Celkem 280 barevných tašek bude mít k dispozici městys Úsobí. „Zatím o ničem nevíme. Nikdo z úřadu nás neinformoval," podivila se jedna z obyvatelek Úsobí, paní Jana.

„Tašky máme samozřejmě na úřadě k dispozici, hledáme způsob, jak a komu je rozdat," sdělil starosta Karel Kameník. Jak dodal, považuje barevné tašky na tříděný odpad za dobrý nápad. „Obyvatelům Úsobí, kteří poctivě odpad třídí, se za jejich snahu dostane aspoň malé odměny. Navíc s taškami bude třídění pohodlnější. Jinak musím obyvatele Úsobí pochválit, neboť třídí odpad stále pečlivěji, na odměnách za separovaný odpad v obecním rozpočtu je to znát," zdůraznil starosta Kameník.

Podarovat všechny, kteří poctivě třídí odpad, se rozhodli i zastupitelé v obci Pohled, kde obecní úřad předběhl Kraj Vysočina a nakoupil ekotašky z vlastní iniciativy za peníze z rozpočtu.

Pohled kupoval tašky za svoje

„Zastupitelstvo obce se dohodlo, že na podporu třídění odpadů v domácnostech a zároveň jako poděkování těm, kteří již třídí, obec daruje 3 kusy ekotašek, žlutých na plast, modrých na papír a zelených na sklo. Cílem je podpořit třídění v domácnostech obce, neboť dle výkazů má obec v třídění značné rezervy, které se odrážení ve výsledcích krajské soutěže My třídíme nejlépe," informovali pohledští zastupitelé.

Důvod byl jasný. Po zkušenostech z měst a obcí, které eko tašky do domácností darovaly, se zvýšil objem vytříděného odpadu – skla, papíru a plastu, čímž obce získaly více finančních prostředků za organizování sběru tříděného odpadu od společnosti EKO-KOM. To se promítlo na rozhodnutí zastupitelstev nezvyšovat poplatky za shromažďování, sběr a svoz komunálních odpadů.

„Darování ekotašek je další aktivitou obce v této oblasti. Náklady na jejich pořízení byly ve výši 12 705 korun, to znamená 36,30 koruny za kus," sdělil obecní úřad v Pohledu.

Tříbarevné sady tašek na třídění plastů, skla a papíru se staly hitem v celé řadě obcí České republiky a přinesly lepší výsledky tříděného sběru odpadu.

Proto se Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM rozhodla ve spolupráci s Krajem Vysočina podpořit rozšíření těchto praktických žluto-modro-zelených sad tašek na třídění odpadu. Sada tří tašek je praktickým pomocníkem při třídění odpadu v domácnostech.
„Sada na třídění odpadů obsahuje celkem tři snadno omyvatelné tašky, které je možné k sobě spojit suchým zipem. Jednotlivé tašky jsou barevně odlišeny tak, aby bylo třídění odpadů co nejjednodušší," informovala za Kraj Vysočina mluvčí Jitka Svatošová.

Žluté tašky jsou určeny na plasty, modré na papír a zelené na sklo. Výhodou je, že pokud se žlutá taška naplní například PET lahvemi, je možné ji od ostatních odejmout a vynést do kontejneru na plasty samostatně. Pokud si lidé nejsou jistí, jak správně odpady třídit, stačí se podívat přímo na jednotlivé tašky. Podobně jako na samolepkách na barevných kontejnerech jsou také na taškách zobrazeny jednotlivé druhy plastů, papíru a skla, které je do nich možné vhazovat. „V případě dalších dotazů se mohou občané obrátit přímo na obec," upřesnila Svatošová.

Ekodárky mají smysl

Ekotašky se rozdávají i na jiných místech kraje. Ve Žďáru nad Sázavou získá sadu tašek zdarma každý občan, který dorazí do informační kanceláře v radnici a předloží občanský průkaz. K třídění odpadu se snaží lidi motivovat společně s obcemi i EKO-KOM. Roman Zouhar, regionální manažer společnosti pro Vysočinu, dodal: „Aktivity jako distribuce barevných tašek na třídění mají rozhodně smysl. Díky třídění a recyklaci obalových materiálů se každým rokem zachrání zhruba 23 km² přírody. Jen ročně se tříděním papíru ušetří více než dva miliony stromů po celé České Republice."