Přesný výsledek bude známý zřejmě až koncem ledna. Jak se ale zatím ukazuje, město Přibyslav bude na Havlíčkobrodsku zřejmě opět pomyslným rekordmanem v dobročinnosti.

Tajemství spočívá ve skvělé organizaci

V Přibyslavi se podle místostarosty Martina Kamaráda vybralo přes 206 tisíc korun, přesně to bylo 206 854 korun. Skupinky koledníků vybíraly peníze do 32 kasiček, z toho jedna byla umístěna v kostele, kde se konal tradiční Tříkrálový koncert. „Nejvíc se na Přibyslavsku vybralo v Dolní Jablonné, bylo to  přes 18 tisíc korun," upřesnil místostarosta Kamarád.

Jen pro porovnání, v Havlíčkově Brodě se podle předběžných výsledků zveřejněných Oblastní charitou vybralo 97.628 korun, byť zatím byla rozpečetěna jen polovina z celkového počtu 43 pokladniček, lze očekávat, že mnohem menší město Přibyslav a jeho místní části nad větším městem triumfovaly. „Základem úspěchu je v Přibyslavi perfektní organizace celé sbírky, kterou zajišťuje vedoucí Michael Omes za pomoci stálých skupinek koledníků a za podpory skautů. Koledníci obejdou doslova každý dům, kde jsou obyvatelé ochotni je obdarovat. Vzhledem k tomu, že se jedná většinou o stálé týmy koledníků, nemají dárci obavy sáhnout do peněženky," vysvětlil místostarosta Kamarád. Jak ukazují výsledky z minulých let, dárcovská ochota na Přibyslavsku stále roste. V roce 2004 se vybralo 113.438 korun,v roce 2008 179.147 korun, v roce 2012 už dokonce 190.023 korun, loni 200.881 korun.

Vyšší počty věřících

Podstatné podle místostarosty Kamaráda je i to, že Tříkrálová sbírka je konaná celostátně pod záštitou Katolické charity, což je pro dárce signálem, že peníze jsou určeny na dobrou věc a nebudou zneužity.

Určitou roli ale také  hraje religióznost, kdy si dárci daleko víc uvědomují morální poslání celé věci. To potvrdil v minulosti i přibyslavský farář Zdeněk Kubeš: „Přibyslav a sousední Polná skutečně patří k městům, kde je poměrně značný počet věřících, kteří jsou k charitativním aktivitám vstřícnější.

Ve velkých městech, jako je třeba Havlíčkův Brod, hraje roli anonymita a nedůvěra. Zajistit potřebný počet koledníků není lehké, nebýt skautů. Organizáři sbírky mají z minulých let i tu zkušenost, že městské děti koledovat nechtějí a charitativní sbírku nazývají doslova moderní žebrotou.

Podle Oblastní charity se ve farnostech Velká Losenice a  Havlíčkova Borová podařilo vykoledovat krásných 138.534 korun. V obci  Horní Krupá 16.781 korun. V Úsobí 15.574 korun, ve Ždírci nad Doubravou 53.620 korun, Pohled 16.623 korun.

Koho koledníci nezastihli doma a má zájem přispět do Tříkrálové sbírky, může tak učinit ještě v sídle Oblastní charity Havlíčkův Brod (OCH HB) v ulici B. Němcové 188 a na sekretariátu OCH HB v ulici Bělohradská 1128.