Vlna veder zasáhla Česko na konci dubna, teploty nad 30 stupňů překonaly v pražském Klementinu 212 let staré rekordy.

Nicméně horké počasí s letními teplotami nezlákalo například provozovatele letního koupaliště v Přibyslavi, aby letos napustili bazén o něco dříve a pokusili se zahájit koupací sezónu s předstihem. Už proto, že meteorologové hlásí ochlazení.

„Koupaliště napouštíme pravidelně koncem května, začátkem června. Napouštět bazén dřív by byly zbytečně vyhozené peníze. Nevěřím tomu, že současná vedra vydrží až do léta a budou pokračovat do podzimu, na to nemůžeme spoléhat," konstatoval ředitel sportovního zařízení Zdeněk Matějka.

Jak upřesnil, provoz koupaliště neznamená jen napustit vodu, ale také bazén pravidelně udržovat a čistit. To všechno stojí nemalé peníze a sportovní zařízení nemůže riskovat, že by letní vedra najednou skončila a koupaliště zelo prázdnotou. „To by znamenalo prodělek, který si nemůžeme z ekonomických důvodů dovolit," zdůraznil Matějka.

Nelze se mu divit, meteorologická předpověď mu dává za pravdu. Na další dny meteorologové hlásí většinou oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Noční teploty 14 až 10 stupňů Celsia. Denní teploty 18 až 22 stupňů Celsia. O víkendu pak přijdou přeháňky a teploty klesnou na 19 stupňů Celsia.

Prudké změny tepla také škodí

Teplotní změny ocení především osoby, které vedra špatně snášejí, kardiaci, astmatici, osoby s dýchacími obtížemi. Nicméně podle zdravotnických záchranářů právě rychlé tepelné přechody těmto nemocným někdy škodí víc, než tropické vedro.

Pokud ale vedro trvá, lékařio radí, dbejte na své zdraví více než jindy. „Pokuste se vyhnout nevětraným prostorám. Minimální denní příjem tekutin by neměl klesnout pod tři litry." Nejpřesnějším ukazatelem je prý barva moči. Moč by měla být čirá nebo lehce žlutá. Pokud moč ztmavne, jedná se pravděpodobně o příznak dehydratace.

Dehydratací jsou nejvíce ohroženi lidé, kteří pracují venku, často na přímém slunci. Nemilé zkušenosti se zanedbaným pitným režimem má třeba Karel Fiala, který je v důchodu a přes léto tráví čas na své zahradě u Havlíčkova Brodu.
„Něco jsem dělal na záhoně, když jsem najednou omdlel. Sousedé museli zavolat sanitku," pochlubil se se svojí nemilou příhodou důchodce s tím, že od té doby dodržuje pravidelný pitný režim.