VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U České koruny si labužníci znovu přijdou na své

Lipnice nad Sázavou – Rok se s rokem sešel a v hostinci U České koruny v Lipnici nad Sázavou opět vrcholí přípravy na tradiční a vyhlášené husí hody.

28.10.2016 1
SDÍLEJ:

Kuchař Martin Hašek připravil řadu lákavých pokrmů. Pochutnal by si i jeho praděd Jaroslav Hašek.Foto: Deník/Libor Plíhal

Milovníci dobrého jídla a pití se tak mají znovu na co těšit. I letos si dá majitel hostince a současně i šéfkuchař Martin Hašek, pravnuk světoznámého spisovatele Jaroslava Haška, více než záležet a pro hosty připraví celou řadu chutných pokrmů z husího masa. Husí hody se U České koruny konají 3. až 6. listopadu a posléze i ve dnech 10. až 13. listopadu.

„V jídelním lístku nechybí samozřejmě předkrm, jímž letos bude husí paštika s brusinkovou omáčkou a opečenou bagetkou, ani typické polévky – pravý husí kaldon s droby a knedlíčky, nebo vývar s domácími nudlemi a kousky husího masa," říká Martin Hašek. Nabídce hlavních chodů vévodí podle jeho slov osvědčená klasika, jíž budou husí stehna pečená po staročesku na černém pivě, s lokšemi plněnými zelím a škvarky. „Hostům ale nabídneme třeba i husí stehno s bramborovou kaší, červeným zelím a dýňovým pyré, oblíbenou Lipnickou roládu se šťouchaným bramborem, či dlouho tažené prsíčko s omáčkou z výpeku, kořenové zeleniny a portského vína, podávané s bramborovým pyré. Novinkou pak bude husí prso opékané na grilu do růžova s hříbkovou omáčkou a bramborovo- lanýžovými nočky," vybírá z lákavé nabídky Hašek.

Jednotlivé porce husího masa budou U České koruny upraveny osvědčeným pomalým a několik hodin trvajícím konfitováním. „Maso je pak velice křehké, měkké a jde lehce od kosti," vysvětluje Hašek. Všechny pokrmy připraví z hus nakoupených ve volných a ekologických chovech. „Husy jsou opravdu velké, pětikilové, a podle toho budou vypadat i porce. Nikdo se nemusí obávat, že by se u nás dosyta nenajedl. Vždyť každá porce bude mít kolem půl kila. A pokud by se přesto někdo takový našel, může si u nás dát i nějakou tu sladkou tečku. Třeba v podobě domácí ořechové zmrzliny s restovanou bramborovou placičkou ve skořicovém cukru a šlehačkou," směje se Hašek.

A protože je husí pečeni a další dobroty potřeba zapít dobrým douškem, je hostinec dobře zásoben nejen vlastním Haškovým dvanáctistupňovým nefiltrovaným světlým ležákem, ale také svatomartinskými víny z letošní úrody.

„Jsem rád, že naše husí hody lidé stále více vyhledávají. Těší mě i to, že jsou s přípravou našich jídel spokojeni. To se potvrdilo nejen loňskou hojnou návštěvou, ale také řadou pozitivních ohlasů, které jsme zaznamenali. Hostům bych ale přece jen doporučil, aby si místa u nás raději rezervovali dopředu. A to nejlépe telefonicky na čísle 569 486 126," říká Hašek.

Autor: Redakce

28.10.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Takto vypadá klokan Kuki, který utekl chovateli až z Mohelnice. Objevil se v minulých dnech poblíž Jihlavy.

Majitel hledal Kukiho u Vyskytné. Zatím ho nenašel

Jak vznikají noviny, kdo všechno se na jejich výrobě podílí nebo v čem je práce novináře těžká i krásná, o tom se mohli přesvědčit účastníci letošní Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského.
3

Účastníci letní žurnalistické škoky nahlédli do redakce Deníku

Moderní trend kompostéry. Radnice je půjčují zdarma

Havlíčkobrodsko – Kompostéry za dotovanou cenu začala nabízet občanům města i větší obce na Havlíčkobrodsku. O speciální nádoby je zájem, kompostování se pomalu stává módou. Zvlášť když radnice nádoby půjčují většinou zdarma.

Otec zapomíná, že má dceru

Havlíčkův Brod - Otcem jen podle rodného listu je zřejmě devětatřicetiletý muž z Havlíčkobrodska, který byl obviněn ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy.

Za volant usedl bez řidičského průkazu

Přibyslav - Značnou dávku odvahy či spíše drzosti měl řidič z Brněnska. Usedl za volant, přesto že neměl řidičský průkaz, navíc jeho auto s přívěsem nemělo ani zcela platnou technickou kontrolu. Jeho jednání se mu nevyplatilo.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení