VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U přípravy dobré a kvalitní kávy rozhoduje i vlhkost vzduchu.

Přibyslav – Prvního půl roku má za sebou nová kavárna na přibyslavském náměstí

1.1.2015
SDÍLEJ:

Co dva týdny v nové přibyslavské kavárně mění sortiment kávy. Po sérii dobře vypražených zrn z různých zemí Latinské Ameriky lze v těchto dnech ochutnat čerstvě mletou kávu hinduistů z Indie. Na kavárenskou tabuli ji zapisuje baristka Zdenka Koubková. Foto: Deník/Ivo Havlík

Pokusů založit útulnou kavárničku v malém městě bylo několik, každý dost brzy vzal za své. Až nyní se zdá, že se to povedlo. Prázdný krám, ve kterém se od nepaměti prodávalo textilní zboží, na příjemnou kavárnu přestavěl Miroslav Plesl ze vsi Dvorek.

Nejbližší spolupracovnicí se mu stala Zdenka Koubková. Oba se kuchařskému řemeslu vyučili v obchodní škole ve Žďáru nad Sázavou a už tam poznali, že připravit dobrý osvěžující nápoj, to není zalít vyčpělá mletá zrna vařicí vodou.

„Například k bezchybnému latte se dopracujete, až máte za sebou sto a více šálků, uměním je v pravý čas vystihnout vhodnou teplotu mléka, tu samozřejmě neměříte teploměrem, ale poznáte jenom citem, když konvičku svíráte v dlani," říká kavárník.

A vskutku, baristé vedou stěžejní a vlastně nikdy nekončící diskusi nad kvalitou, druhem a žádoucí teplotou mléka. Plesl si dává novoroční předsevzetí, že se začne připravovat na soutěž Barista roku. Prestiž tohoto klání stále stoupá, probíhá podle mezinárodních pravidel a porota je složena ze špičkových odborníků celého světa.

Uvařit dobrou kávu je alchymie

Bohaté zkušenosti má i Pleslova kolegyně Zdenka Koubková z Malé Losenice. Pracovala v prostorném havlíčkobrodském restaurantu Fabrica, ale přednost nyní dala komorní kavárně.

„Uvařit dobrou kávu je alchymie, když melu vypražená zrna, musím dát pozor i na vlhkost vzduchu. Jednou v létě na ulici před naší kavárnou bylo najednou velké dusno jako v prádelně a musela jsem na to ihned reagovat", uvádí baristka.

Bude zde galerie

Podle Plesla mekkou českého a moravského kavárenství není Praha, ale Brno. V Přibyslavi chybí univerzitní studenti a mladí intelektuálové, tedy tradiční hosté kaváren. Přesto se kavárna zaplňuje a stává se místem přátelských setkání u profesionálně připravené kávy, espressa nebo cappuccina.

Zákazníci si nad teplým šálkem mohou každý den přečíst například čerstvé vydání Havlíčkobrodského deníku. Kavárník Plesl má ještě jeden plán. Na dosud prázdné stěně hodlá vystavovat obrazy, grafiky a fotografie.

Ivo Havlík

Autor: Redakce

1.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Třináctý ročník žurnalistické školy navštívil i Filip Rožánek, mediální analytik a šéfredaktor týdeníku Marketing & Media.

Rožánek o sociálních sítích: Kdyby tam nebyl Ovčáček, svět by byl hezčí

Ilustrační foto.

Odložené tašce zloděj neodolal

Leština B si v „trojce“ připsala první výhru

Havlíčkobrodsko – Ve III. třídě si neporazitelnost drží fotbalisté České Bělé, kteří vyhráli nejtěsnějším rozdílem na půdě Kamenný Lhotě.

Ulicemi krajského města jezdí festivalový trolejbus

Jihlava – Projekce dokumentárního filmu o fenoménu střelných zbraní na jihlavské střelnici a promítání dokumentárního snímku o současných česko-čínských vztazích v asijském bistru v Jihlavě. Nejen tyto snímky na netradičních místech mohou zdarma vidět zájemci v rámci letního programu Živého kina, které předznamenává blížící se Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava (MFDF).

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

Kurzy první pomoci pro veřejnost prošly v nemocnici stovky zájemců

Havlíčkův Brod – Dlouholetou tradici mají v nemocnici v Havlíčkově Brodě kurzy laické první pomoci pro veřejnost. Za sedm let prošly kurzem stovky zájemců. Naučili se jak zachránit v případě potřeby život svým blízkým nebo někomu, kdo právě potřebuje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení