Prezentace firmy se uskutečnila v budově kina, kde lidé mohli vidět například suroviny, které se používají k výrobě jaderných článků, nebo jak samotný proces výroby probíhá.

„Celý život se živím energetikou a nikdy jsem nezaznamenal žádné problémy. Pro město by to naopak přineslo mnohem více pozitiv než negativ," uvedl Jaroslav Macoun, zaměstnanec firmy UJP Invest, která prezentaci připravila. Ten dodal, že chtěli lidem otevřeně poskytnout co největší množství informací a odborných konzultací.

Společnost UJP Praha totiž projevila zájem o osm hektarů pozemků v průmyslové zóně ve Světlé nad Sázavou. Zde by ráda postavila svůj závod, který by z přírodních zdrojů vyráběl palivové soubory pro jaderné elektrárny.

„Osobně nejsem proti stavbě, ale na druhou stranu rozumím lidem, kteří z toho mají strach. Z toho důvodu je důležité se především informovat," řekl starosta města Jan Tourek. Ten podotkl, že v žádném případě nejde o firmu, která se zabývá skladováním vyhořelých jaderných paliv. „Jde o kompletně čistý provoz a prestižní obor, který má vysoké stupně zabezpečení," dodal Tourek.

Podobný názor sdílel i světelský místostarosta Josef Hnik.

„Pro město by to znamenalo okolo dvou set nových pracovních pozic. Samozřejmě chceme i nadále lidi informovat a poskytovat další informace či uspořádat besedu," konstatoval Hnik.

Ten dodal, že si lidé včera mohli udělat vlastní názor a vše vidět na vlastní oči.

Prezentaci firmy si přišly během dne prohlédnout desítky lidí, mezi kterými byl i Miloš Brachtl ze Světlé nad Sázavou. „Názor si teprve utvářím a zatím nejsem nějak vyhraněn. Každopádně je dobře, že se prezentace uskutečnila," uvedl.

Na druhou stranu se našli i odpůrci investičního záměru, kteří si své názory a připomínky vyjasnili v četných diskuzích.

„Zatím jsem slyšel více pozitivních ohlasů, ale na nějaký závěr je ještě brzy," konstatoval Alexander Mertl z projektové firmy, která zkoumá životní prostředí pro společnost UJP Praha. Ten uzavřel, že zatím nenašel nic, co by uskutečnění investičního záměru bránilo.