Místo v listopadu má být objekt otevřen až v prosinci. Problém je v samotném špatném technickém stavu budovy a závadách, které nyní vypluly na povrch.

Vážné závady

Jedná se budovu starou 200 let, kterou chce město Přibyslav zrekonstruovat a otevřít pro potřeby základní umělecké školy. Ta sídlí v Přibyslavi už dlouho v nevyhovujících prostorách. „Dostali jsme se do situace, v níž se octne většina majitelů velmi starého objektu, kde nebyla dlouho prováděna kvalitní údržba. Jediný stavební zásah vyvolává vlnu dalších, původně neplánovaných. Ukazuje se, že rekonstrukce staré budovy odhalila závady, o kterých jsme mnoho nevěděli. Jsou to špatné omítky, podlahy, špatná betonáž, zcela nevhodné rákosové stropy, s nimiž v původním projektu nikdo nepočítal, protože se o nich prostě nevědělo. Je třeba náročně řešit celkovou akustiku budoucích učeben, která je pro hudební výchovu zvlášť důležitá," osvětlil situaci starosta Přibyslavi Martin Kamarád.

Rovněž původně plánovaný bezbariérový vstup do budovy nebude možné uskutečnit tak, jak bylo původně v plánu. S tím jak naroste objem stavebních prací, samozřejmě naroste také cena za jejich provedení. Podle posledních informací se jedná zhruba o 650 tisíc korun, které bude třeba zaplatit navíc.

Práce na přestavbě školy v Přibyslavi provádí firma se sídlem v Praze. V rámci rozsáhlé rekonstrukce školního areálu, která se uskutečnila v minulých letech.

Nejstarší budova v areálu školy přišla na řadu jako poslední, v rámci čtvrté etapy. Její opravy stály desítky milionů korun, město na ně získalo dotaci z programu ROP Jihovýchod. Město Přibyslav by stěhováním základní umělecké školy vyřešilo i otázku, co se starou školní budovou. Budova základní umělecké školy by měla být se sousední základní školou průchozí. „Žáci umělecké školy by tak mohli bez problémů ke svým hudebním produkcím využívat například školní divadelní sál," doplnil starosta.