Autorem unikátní sbírky, která nemá ve světě obdoby, je Ladislav Likler. Ten v současné době vlastní celkem 210 tisíc sýrových etiket.
V Přibyslavi jich je k vidění asi 600, zaměřených výhradně na historii a současnost sýru značky Camembert. Propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, publicista, tvůrce největší sbírky sýrových etiket a dokumentů o sýrech na světě, rytíř Řádu francouzského Camembertu, nezastupitelná osobnost ve sběratelském světě – to by se dalo říci o Ladislavu Liklerovi, který se dožívá životního jubilea – 70 let.

Narodil se v roce 1943 ve Veselí nad Lužnicí. Zde prožil malý Láďa svoje dětství, počátky v době války a pak v poválečné dost chudé době. A k tomu mu v jeho čtyřech letech zemřel otec, který pracoval jako technik v tehdejší tavírně sýrů v Mezimostí. Matka vychovávala jeho a o tři roky mladšího bratra Jiřího sama, přesto však velmi starostlivě a pečlivě. Otcova profese sehrála dost podstatnou roli při rozhodování o směru středoškolského studia.

„Sýrové etikety jsem začal sbírat už před padesáti lety, kdy jsem se stal absolventem mlékárenské školy v Kroměříži," prozradil majitel unikátní sbírky, kterou ale doma neskladuje.

Největší světovou sbírku sýrových etiket, kterou Ladislav vytvořil, převzala před pěti lety společnost Laktos Praha, takže sbírka má zajištěnu další existenci. Pod názvem Laktos Collection je už známa v mlékárenském světě. Veřejnost se s ní může seznamovat prostřednictvím výstav nebo využít možnosti k prohlídce sbírky po předchozí dohodě.

V této sbírce lze najít staré francouzské sýrové etikety z minulých století , stejně jako etikety z exotických zemí, kde se dnes Camembert vyrábí, jako je Japonsko, či Jižní Amerika.

Ladislava Liklera ale nezajímají jenom etikety. Je znalcem sýrů a ochutnal stovky druhů z celého světa. Je příznivcem plnohodnotných sýrů, konzumovaných v menších množstvích jako lahůdka.

Mezi jeho nejoblíbenější sýry patří l´Explorateur, Boursault, Roquefort a Comté z Francie, Stilton z Velké Británie, Tëte de Moine ze Švýcarska a řada jiných. U nás jsou to sýry s plísní a délezrající Tylžský sýr Josefa Pánka. Schází mu drobné dezertní, kmínové nebo máslové sýry, které u nás vyráběla v minulosti většina malých mlékáren.

V nemilosti je u něj Eidam 30 %, který považuje za hmotu, Camembert má samozřejmě přednost.

„Ochutnal jsem Camembert v mnoha exotických zemích a musím konstatovat, že se tamní mlékárny snaží, nicméně Camembert originál je jen jeden," konstatoval Likler. Ten se podle jeho informací vyrábí pouze ve Francii, ostatní produkty jsou takzvaně odvozené, patří sem i český Hermelín.

Město Přibyslav uspořádalo výstavu etiket v rámci tradičních Mlékárenských dnů.