Dlouho očekávaná obnova parku Budoucnost odstartovala už v únoru. V první řadě přišlo na řadu odborné ošetření zeleně. Na základě posudku město nechalo odstranit zhruba šedesát starých, nemocných a poškozených stromů. Další čtyři stovky z nich prošly potřebnou arboristickou péčí. V současnosti už v parku probíhají navazující stavební úpravy, součástí kterých bude výstavba parkových a zpevněných ploch s dlážděným krytem, úpravy rybníků nebo vybudování nového dětského hřiště.

„Jedná se o území o rozloze téměř čtyři tisíce metrů čtverečních. V rámci stavby došlo již k odstranění stávající nevyhovující konstrukce a prvků na dětském hřišti, které budou nahrazeny novým moderním zařízením,“ informovala mluvčí radnice Alena Doležalová.

Výstava s názvem Otakar Štáfl - Čechoslovák a brodský patriot začíná v pátek 20. dubna.
Výstava uvede brodského rodáka Otakara Štáfla

V rámci úprav v parku vyroste také nová dřevostavba, která bude sloužit jako zázemí pro správce. Novou podobu parku doplní také dřevěný mostek, molo, které vyroste u rybníka Hastrman, schodiště, zídky a úprav se dočká i rybník Očko a Hastrman. „Náklady na stavbu se budou pohybovat okolo 17 milionů korun,“ doplnila Alena Doležalová.

Stavební práce jsou v plném proudu také na Smetanově náměstí, které do podzimu projde druhou etapou plánované revitalizace. Ta náměstí promění v relaxační zónu s vodními prvky a řadou odpočinkových míst. Nová podoba Smetanova náměstí by podle autorů návrhu neměla konkurovat sousedícímu Havlíčkovu náměstí. Spíš by měly spolu souznět jako dva bratři a reprezentovat historickou a novou tvář města.

„Na prostoru tvaru obdélníku o rozměru 34 x 130 metrů bude vytvořena nová podoba parku a ploch. Součástí stavby je celková rekonstrukce pěších cest a dílčí úprava jejich trasování, nový bezbariérový přístup na jednotlivé úrovně obchodního parteru nebo celková obnova zeleně včetně závlahy hlavních travnatých ploch,“ doplnila mluvčí radnice.

Škola v Přibyslavi se chlubí originálním logem, ale ve škole se rodí i originální nápady.
Školáci z Přibyslavi napsali ministrovi, chtěli delší prázdniny

Nová podoba Smetanova náměstí lidem nabídne také různé vodní prvky, nové osvětlení a připomene i kapličku, která zde v minulosti stála. Náklady na revitalizaci náměstí si vyžádají zhruba 30 milionů korun.

„Obě revitalizované plochy přispějí k atraktivnosti našeho města a budou sloužit veřejnosti k relaxaci a odpočinku. Práce se ale bohužel neobejdou bez částečných omezení pro pěší, za které se omlouváme,“ dodal starosta města Jan Tecl.