Stav ohrožení byl posléze vyhlášen na řece Doubravě v Bílku u Chotěboře, pohotovost pak platila na Sázavě v Pohledských Dvořácích, Chlístově i Světlé nad Sázavou. Druhého stupně povodňové aktivity dosáhly i Šlapanka v Mírovce a Borovský potok ve Stříbrných Horách.

Hasiči měli desítky výjezdů, především pak k popadaným stromům, nejvíc práce ale odvedli při zabezpečování historického mostu v Ronově nad Sázavou.

Zatopené sklepy, dvory a zahrady

Doubravu v Bílku u Chotěboře permanentně monitorovala chotěbořská městská policie. „Sledovali jsme situaci po celou noc. Informovali jsme všechny subjekty v místě ohrožení, hovořili jsme i s občany, kteří bydlí blízko řeky a nabídli jim pomoc," uvedl šéf strážníků Jiří Novotný.

Před Bílkem Doubrava nakonec přece jen opustila své koryto a zalila okolní louky a remízky. Voda zaplavila i sklepy, dvorky a zahrady některých stavení. Byl mezi nimi i dům Františka Wimmera.
„Pár pytlů s pískem jsme položili, to je pravda, ale voda se do domu nedostala. Zatím není ani v garáži," řekl Wimmer v úterý kolem půl třetí odpoledne. Situaci na lehkou váhu rozhodně nebral, prohlásil ale, že už zažil daleko větší záplavy.

O aktuální velké vodě hovořil i s hasiči, kteří ho přišli navštívit. Ti se zajímali, jestli jde hladina Doubravy stále nahoru. „Zatím ještě ano," sdělil jim Wimmer. „Nějaký čas to ještě potrvá. Kdyby něco, okamžitě volejte a my vám sem pošleme pomoc," ujistil ho Luboš Vacek, hasičský profesionál z Havlíčkova Brodu, který byl v tu dobu se svým kolegou v Bílku a obcházeli mimo jiné i lidi, kteří bydlí přímo u řeky.

Podívali se i k Janáčkovým. Ti jim sdělili,  že mají vodu naštěstí jen ve sklepě. „Při poslední povodni jsme se snažili vodu ze sklepa odčerpávat, ale valného významu to nemělo. Okamžitě se tam objevila nová. Tak to necháváme být," oznámili Janáčkovi.

Zvyšující se hladiny toků pozorně sledovali i lidé na dalších místech okresu.

Problematickým místem v Ledči nad Sázavou je kupříkladu Pivovarský potok přímo v centru města. Zprávy z ledečské radnice ale byly optimistické. „Voda v potoku stoupala, ale jen mírně. Přesto jsme byli  ve spojení s hasiči,"  popsal situaci starosta Ledče Petr Vaněk.

„Na Sázavě a také na Losenickém potoku v Ronově nad Sázavou byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. Stav pohotovosti tak platí pro obyvatele Ronova nad Sázavou, Poříčí, přilehlých oblastí u Sázavy v Přibyslavi a také v Hesově. Stejně tak pro všechny podniky a provozovny, které se u těchto vodních toků nacházejí," konstatoval starosta Přibyslavi, Jan Štefáček.

Starosti s vydatnými srážkami včera dopoledne ohlásila i havlíčkobrodská radnice. „Voda se dostala do signalizačního zařízení na největší městské křižovatce a vyzkratovala řadiče semaforů," oznámila mluvčí radnice Alena Doležalová. Ta dodala, že do doby odstranění závady řídili dopravu v křižovatce dopravní policisté.