Slavnostně jej včera účastníci zakončili v DDM Junior.

I přesto, že si akademie za šest let působení získala spoustu příznivců, stále převažují ženy. Jaroslavu Malému, který patří ke třem odvážlivcům z řad mužského pokolení, to však vůbec nevadí.

„Mám ty holky opravdu rád a dovolím si tvrdit, že ony mají rády taky mě. Pečují o mne, takže se mi tady hodně líbilo," směje se pan Malý. Akademie se účastní již pět let společně s manželkou. „Řekli jsme si, že bude užitečnější se něco nového naučit a něco zajímavého poznat, než neustále čumět na bedínku," přiznal.

Zajímavé programy

Náplň všech šestnácti podvečerů, kdy se Senior akademie odehrávala, se mu líbila. „I předchozí témata byla velmi zajímavá. Já jsem si například vždycky rád poslechl informace ohledně bezpečnosti, kriminality, zákonů. A myslím si, že pro ženské bylo určitě přínosné povídání o sebeobraně i s praktickými ukázkami," vzpomíná.

Senior akademie se Jaroslav Malý zúčastní určitě i příští rok. „Beze mne by to už nemohlo být," dodal úsměvem.

„Jsem rád, že i tento rok jsme vytvořili krásný kolektiv," řekl ředitel Městské policie Chotěboř Jiří Novotný, který před lety myšlenku akcí pro seniory zhmotnil. Zájem dříve narozených o sérii přednášek na různá témata jej těší. „Začínali jsme v roce 2011 s dvaceti účastníky. Dneska je nás padesát. I to je důkazem toho, že starší lidé v Chotěboři rádi aktivně žijí a s nadšením se učí a vstřebávají nové věci," poznamenal.

Diplomy a dárky pro absolventy Senior akademie společně s Jiřím Novotným předal také starosta Chotěboře Tomáš Škaryd. „Senior akademie je skvělá věc. Je to jediný podobný projekt v Kraji Vysočina a ojedinělý v celé České republice. Myslím si, že senioři u nás mají možnost absolvovat řadu přednášek s výbornými odborníky a lektory, které obohatí jejich život. Pevně věřím, že se nová a stejně atraktivní témata najdou i v příštím roce," doufá starosta města.

Samotné město letos připravilo pro seniory řadu programů v rámci sedmi set padesátého výročí první písemné zmínky. Jedním z nich byly například i Seniorské dny na chotěbořském náměstí, jež se uskutečnily ve spolupráci s Pečovatelskou službou Chotěboř.

Senior akademie v Chotěboři se neobejde bez podpory města, ale hlavně bez finančního příspěvku Kraje Vysočina.

Erika Nováková