Projekt rozšíření kamerového systému podpořila na svém jednání i rada města. Na zakoupení kamery věnuje město zhruba deset procent pořizovacích nákladů.

„Cena jedné kamery přesahuje sumu jednoho sta tisíc korun. V současné době jsme podali žádost o příslušnou dotaci na Kraj Vysočina. Žádost obsahuje sumář příspěvku na kameru, rovněž tak i žádost o podporu některých našich dalších projektů, jako je například Senior akademie a Právo pro každý den," uvedl  ředitel chotěbořské městské policie Jiří Novotný. Ten dodal, že dnes již má město Chotěboř více než desítku kamerových bodů. Z toho tři jsou stabilní, ostatní je možno stěhovat podle aktuální potřeby. „Kamery hlídají nejčastěji centrum města, sídliště nebo lokalitu, kde žijí sociálně nepřizpůsobiví občané," upřesnil Novotný.

Přítomnost kamerového systému k lokalitě hřbitova si vyžádali i sami chotěbořští občané. „Na hřbitově se často krade, občas se tam scházejí divné existence," posteskli si námi oslovení obyvatelé, kteří v blízkosti hřbitova žijí, nebo tam často chodí.

„Kamery by měly posílit na hřbitově a v jeho okolí bezpečnost a zabránit případnému vandalismu. Hlavně v letních měsících se tam často schází mládež. Hřbitov bývá hojně navštěvovaným místem hlavně o Dušičkách. Okolí hřbitova je rovněž i cílem procházek," potvrdil  Novotný.

Nutné opatření

Hřbitov v Chotěboři není jediný, kde hlídá bezpečnost a pořádek moderní elektronika. Kvůli častým krádežím a vandalismu si na hřbitov pořídili kameru i v nedalekém Ždírci nad Doubravou.

„Dlouhá léta se hřbitov ve Studenci nezamykal, nebylo to potřeba. Teď to ale vidíme jako nutnost. Na hřbitově se krade, tak jako nikdy. Ztrácí se vázy, květinová výzdoba, mizí doslova ve velkém," povzdechl si ždírecký starosta Jan Martinec v době, kdy se město rozhodlo pro tak nepopulární, ale nutné opatření. Podle jeho tehdejšího názoru si studenecký hřbitov zřejmě vyhlédl kdosi, kdo odtamtud květiny kradl na zakázku a nejspíš je hned obratem ruky šikovně prodal. 

Na množství krádeží na hřbitově si stěžují i občané v Přibyslavi. Tam ale žádný kamerový systém v současné době není.