„Nechali jsme ji postavit loni, koncem roku," upřesnil starosta Jeníkova Vlastimil Marušák. Jak dodal, byl to zřejmě dobrý nápad, neboť knihobudka se těší velké oblibě.

Využít ji mohou čtenáři hlavně v době, kdy má městská knihovna zavřeno, ovšem je třeba dodržet určitá pravidla. Zájemci si mohou půjčit jakoukoliv knihu, ale musejí jí vrátit. Datum zapůjčení společně s názvem knihy je třeba zapsat do přiloženého deníčku. „Samozřejmostí je, že návštěvníci náměstí nebudou knihobudku poškozovat. Tomu by ale měla zabránit instalovaná kamera," zdůraznil starosta.

Nabídku knihobudky je třeba ale čas od času obohatit. Zájemci, kteří mají doma nějakou nadbytečnou literaturu, ji mohou do knihobudky věnovat, ale předtím by ji měli zanést na úřad, kde se knihy katalogizují. Dnes už jich mají v zasedací místnosti městského úřadu v Jeníkově pěknou řádku. Vzhledem k tomu, že nabídka knihobudky je skutečně pestrá, pokud má některý čtenář zájem si vypůjčenou knihu už ponechat, měl by ji v budce vyměnit za nějakou svou. Systémem kus za kus.

„Zatím se nám knihy z budky neztrácejí. Jen jednou si někdo vypůjčil na věčnou oplátku evideční sešit," podotkl starosta Marušák.

Podobnou knihobudku vlastní rovněž obec Lípa nedaleko Havlíčkova Brodu. S nápadem přišel místní spolek Tilia.