Habry se tak stanou 21. místem v Kraji Vysočina, odkud budou vyjíždět k pacientům typické žluté sanitky.

Podle hejtmana Jiřího Běhounka má Kraj Vysočina stavbu stanoviště zdravotnické záchranné služby v Habrech už dlouho v plánu. Stavět se bude takříkajíc na zeleném drnu. Ekonomicky to bude mnohem výhodnější než 
od základů přestavět nějaký starý objekt.
„Stavba bude stát přibližně devět milionů korun. Přes různé spekulace, které se čas od času objevují v médiích, se záchranka v Habrech stavět bude. Nedávno jsme požádali vedení města Habry o pozemek, kde by bylo možné skladovat stavební materiál a potřebnou techniku. Na základě projektové přípravy a plánování rozpočtu kraje by ke stavbě mělo dojít v roce 2013 až 2014. V Habrech jsem osobně byl, jednal jsem se starostou. Stavba záchranky v Ha᠆brech je v prvním pořadí důležitosti, stavbu bychom si spíš přáli urychlit, než zastavit," zdůraznil hejtman Běhounek.

Stanoviště záchranky v Habrech bude v pořadí již jedenadvacáté na Vysočině. Bude to podle hejtmana stanoviště bez lékaře, ale k pacientům budou vyjíždět zkušení zdravotničtí záchranáři. Nové zaměstnance záchranka přijímat nebude, posádku budou tvořit zdravotníci z Brodu.

Město investovalo do pozemků

Radnice v Habrech vykoupila pozemek na místě, kde by měla záchranka stát. Podle starosty Jiřího Rainiše jen do výkupu pozemků Habry investovaly odhadem 300 tisíc korun.

Stavbu záchranky přivítají nejen obyvatelé Habrů, ale především pacienti v okolních obcích. Řediteli ústavu sociální péče pro mentálně postižené muže ve Zboží 
u Habrů Bohuslavu Kubátovi obrazně řečeno spadne kámen ze srdce.

„S ohledem na finanční situaci našeho zařízení, které musí šetřit, plánujeme omezení nočních služeb zdravotních sester, protože by 
v Habrech mělo být stanoviště záchranky. V nutných případech plánujeme využít pomoci zdravotnických záchranářů," upřesnil Kubát.

V současné době má svoje stanoviště zdravotnické záchranné služby na Havlíčkobrodsku město Havlíčkův Brod, Přibyslav a Ledeč nad Sázavou.