Po skončení zápisů, které se nedávno uskutečnily ve všech pěti městských základních školách, to oznámil místostarosta města, Ivan Kuželka.

„K zápisům přišlo 338 dětí a  o odklad požádali rodiče dvaceti z nich. Jisté tedy je, že v pondělí 1. září nastoupí do prvních tříd našich základních škol minimálně 318 dětí, což je v porovnání s loňským rokem o šedesát víc," uvedl Kuželka. Ovšem ani tento počet nemusí být podle jeho slov konečný. Připomněl totiž, že na školách se ještě uskuteční dodatečné zápisy dětí, které se zápisu v řádném termínu nemohly, a to z jakýchkoliv důvodů, zúčastnit.

Přestože dětí, které v Havlíčkově Brodě zahájí základní školní docházku, přibylo, maximální kapacita škol zdaleka využita není. „Umístili bychom pohodlně i další děti," poznamenal Kuželka.

Čtyři první třídy otevřou v novém školním roce  ZŠ V Sadech a ZŠ Wolkerova. Po dvou ZŠ Štáflova a ZŠ Konečná a jednu třídu ZŠ Nuselská. „Tady je ale nutné připomenout, že tato škola otevře navíc ještě jednu nebo dvě přípravné třídy," podotkl Kuželka.

Není bez zajímavosti, že v Havlíčkově Brodě žije početná rodina, která se o výuku svých dětí školou povinných stará sama. „Tato rodina si ale příslušný program domácího vzdělávání dohodla s jednou pražskou základní školou," řekl Kuželka.

Rodiče budoucích prvňáků mohou být spokojeni i s umístěním svých dětí. Školy totiž stoprocentně akceptovali jejich přání, kam mají děti do školy chodit. Takovou je i rodina Ireny Svobodové, která bydlí na sídlišti Pražská.  „Jsem ráda, že dcera bude chodit do první třídy do nedaleké ZŠ Wolkerova. Cestu do školy jsem si s ní už nejednou prošla. Musí se hlavně naučit využívat podchod pod Masarykovou ulicí," řekla maminka.