Cena prací je předběžně spočítána na zhruba tři miliony korun. Podle starosty obce Jiřího Ulricha ale nepůjde o žádné zběsilé kácení.

„Jde o běžnou údržbu. Jsou zde i stromy navržené k odstranění, avšak ty budou nahrazeny novou výsadbou. Jinak budou prováděny prořezávky a další ošetření," konstatoval starosta Herálce. Práce by mohly přispět nejen ke zlepšení zdravotního stavu stromů, ale i ke zvýšení bezpečnosti kolemjdoucích.

Úprava listnatých alejí, které jsou odhadem zhruba sto a více let staré, už prošla schválením místní rady a zastupitelstva. „Na tuto akci máme přislíbenou dotaci z Operačního programu Životního prostředí a výše příspěvku by mohla činit devadesát procent. Rádi bychom začali někdy v příštím roce," doplnil Jiří Ulrich.

Herálec není v současné době jedinou samosprávou na Havlíčkobrodsku, která chce k ošetření stromořadí arboristy přistoupit. Například letité aleje v lokalitách Rozkošské ulice, U Cihláře a Vlkovska chce ošetřit i havlíčkobrodská radnice. A i ona si při financování, které by mohlo stát zhruba dva miliony korun, sáhnout na dotaci z operačního programu životního prostředí. Spoluúčast města by měla činit pětadvacet procent.

Moderní metody

„O revitalizaci uvedených stromořadí uvažuje vedení města již delší dobu. Hovořit o tom začalo v souvislosti s přípravou revitalizace soustavy rybníků na Cihlářském potoce," připomněl brodský radní Libor Honzárek.

Připomeňme, že stav sedmadvaceti nejstarších a nejmohutnějších listnatých stromů nechala nedávno prověřit i radnice ve Štokách. „Jde nám o to, aby při zachování co největšího množství zeleně nebyly žádným způsobem ohroženy životy ani majetek," uvedl starosta Štoků, Pavel Královec. Radnice k tomu využila jednu z nejmodernějších technologií, a to impulsní tomograf Arboton.

„Z výsledků vyplynulo, že téměř všechny, a šlo hlavně o lípy srdčité, jsou zasaženy hnilobou dřeva. Je jasné, že například čtyři lípy u hřbitova budou muset být pokáceny. Stejný osud s největší pravděpodobností postihne i lípu u knihovny a několik dalších v centru. Závažné poškození hnilobou ale vykazují i další lípy," řekl Královec.
Ten zdůraznil, že vlastnímu zásahu, který provede v období vegetačního klidu autorizovaná firma, budou předcházet jednání s příslušnými orgány a úřady. „Dodávám, že po případném pokácení stromů bude následovat adekvátní náhrada novou výsadbou," podotkl Královec.