V místní hospodě po fotbalovém utkání s Kouty se sešel před necelými čtrnácti dny celý tým na pravidelném posezení. Martin z ničeho nic spadl ze židle a upadl do hlubokého bezvědomí. Pohotová reakce spoluhráčů a jeho kamarádů mu doslova zachránila život. Samotní lékaři konstatovali, že bez této včasné reakce by mu už možná nebylo pomoci.

„Seděl na židli a najednou se skácel na zem. Naštěstí tam zrovna stál hospodský a Martin spadl přímo na jeho nohy, takže se neuhodil. Okamžitě jsme mu přispěchali na pomoc," řekl jeden ze zachránců a zároveň místostarosta obce a hasič Josef Smejkal. Spoluhráči ihned zkoušeli svého kamaráda probrat a poté, co zjistili, že je v bezvědomí, začali s oživováním pomocí nepřímé srdeční masáže. Tu prováděli až do příjezdu záchranné služby. „Bylo to hodně náročné. Všichni se zapojili. Někdo zavolal sanitku a po telefonu nás instruovali, co všechno máme dělat. Střídali jsme se i v masáži srdce. Do patnácti minut přijela záchranka a pak ještě jeden doktor. Jsem moc rád, že je Martin v pořádku, co bych pro kamaráda neudělal," dodal Smejkal.

Samotný Martin si na podrobnosti nepamatuje. „Vím, že jsem šel na chvíli ven před hospodu telefonovat. Potom jsem se vrátil, sedl si zpět na židli a asi do pěti minut jsem se najednou skácel. Probral jsem se až v sanitce, kdy mě odváželi do nemocnice," zavzpomínal Martin.

Bez následků

„Vůbec nic si nepamatuji. Chtěl bych hrozně moc poděkovat všem za záchranu života," zdůraznil Martin.

V nemocnici byl hospitalizovaný více než jeden týden a prošel řadou vyšetření. Lékaři přitom na příčinu jeho kolapsu nepřišli. „Byl jsem na EKG i magnetické rezonanci a nic nenašli, i když měli podezření na nějaký zánět na srdci. To se ale nepotvrdilo a jako důvod zástavy srdce uvedli, že šlo pravděpodobně o totální vyčerpání z práce a nahromaděného stresu," řekl Martin. Žádné následky si naštěstí nenese. Lékaři mu během hospitalizace chirurgickým zákrokem implantovali ke klíční kosti defibrilátor, který by mu v případě podobné události zachránil život znovu.

Tento hrdinský čin si jistě zaslouží pozornost a náležitá ocenění a pochvalu pro všechny přítomné zachránce.

„V současné době se tohle už moc nevidí, jako to bylo třeba v minulosti," řekl Vlastimil Šimek, předseda fotbalového oddílu TJ Nová Ves u Světlé, který Deník o celé události informoval.

„Uvažujeme o tom, že bychom ty kluky vyznamenali či nominovali na nějaké ocenění. Teď budeme mít pravidelné setkání zastupitelstva a tento návrh tam jistě přednesu," uvedl starosta Kamenné Lhoty Vladimír Med.

Na mysli měl například Cenu Michala Velíška. Tu nadace ADRA každoročně uděluje lidem, kteří prokázali občanskou statečnost a slušnost v situacích, ve kterých jde o záchranu lidského života nebo zdraví.

„Všichni zachránci a účastníci celé situace, kteří aktivně pomáhali, mohou být velkou chloubou celé obce a zároveň jsou ukázkovým příkladem, jak by se měl zachovat každý člověk v podobné situaci," uzavřel Med.

Filip Brož