Je však známo, že Asociace uživatelů temných komor má přibližně devadesát členů, jsou z Česka, Slovenska a Velké Británie a působí pod zkratkou AFUK, což znamená Alternativa – Fotografie – Umění – Kreativita.

Zásluhou Pavly Benešové, vedoucí Městského muzea v Chotěboři, se tato historicko-kulturní instituce již potřetí za sebou stala výstavním domem prací členů AFUK.

Klasická fotografie dosud má své místo

„V nové expozici máme fotografie pořízené dnes již historickými fototechnikami – bromolejem, gumotiskem, kyanotypií a mokrým mykolodiovým procesem, návštěvníci si připomenou, jak se natáčelo na skutečný film v takzvaném osmičkovém formátu," řekla Deníku Benešová, mimochodem absolventka oboru fotografie na Filmové akademii muzických umění v Praze.  „Ještě pořád žijí lidé, kteří se v době překotného rozvoje digitální fotografie více než fotografováním zabývají ruční výrobou snímků klasickými fotografickými procesy. Dokazujeme, že klasická fotografie má i v dnešní době své místo. Péče a pozornost, kterou klasické fotografické procesy vyžadují, často vedou k více promyšlené volbě témat, námětů a jejich zpracování," tvrdí mladá chotěbořská fotografka.

Podle jejího názoru naprostá bezprostřednost a okamžitost digitální fotografie často vede k méně promyšlenému přístupu k fotografii a fotografování. Jinými slovy, zákon průměrnosti říká, že pokud zhotovíme velké množství snímků, určitě se najde jeden, který by měl být dobrý. Žel, tento zákon nefunguje vždycky. Internet je zaplaven nepřeberným množstvím zcela nicneříkajících „výcvaků". Většina digitálních obrázků se nikdy nedostane do papírové podoby, natož do adjustované zvětšeniny.

Ivo Havlík