Městys do nich sice musel vložit miliony korun, další značné sumy se však podařilo díky získaným dotacím ušetřit.

„Dokončili jsme první etapu rozsáhlé rekonstrukce chodníků. Ta začala na začátku obce směrem od Ždírce nad Doubravou a skončila u kina. Jde tedy zhruba o dvanáct set metrů délky. Nejedná se však jen o chodníky samotné, ale také o vybudování osvětlených a bezpečných přechodů pro chodce," konstatoval starosta Krucemburku Jiří Havlíček.

Městysi se podařilo na tuto akci, která celkem stála bezmála šest milionů korun, získat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, a to  ve výši sedmdesáti procent. „A rádi bychom pokračovali v letošním roce druhou fází. Ta by navázala na zmiňovanou předchozí etapu a končila téměř na druhé straně městyse. Už jsme podali žádost o dotaci," pokračoval starosta Havlíček.  Důkladné péče ze strany vedení městyse se dostalo i dvěma hojně využívaným objektům.

Úspory zajistilo tepelné čerpadlo

Potřebného zateplení se totiž dočkaly jak zdravotní středisko, tak  i budova bývalého obecního úřadu na Starém Ransku.

Její vytápění nyní  navíc  za minimálních provozních nákladů intenzivně obstarává nové tepelné čerpadlo.   „Tuto obecní budovu mají v současné době v pronájmu staroranečtí dobrovolní hasiči, ale po dohodě může být využívána i pro potřeby široké veřejností," podotkl starosta Krucemburku Jiří Havlíček.

„K modernizaci celé budovy a komplexnímu zateplení bylo třeba asi 2,3 milionů korun. Jeden milion byl použit z rozpočtu obce, zbytek Krucemburku financoval Státní fond životního prostředí. A obdobné to bylo i s objektem zdravotního střediska," vysvětlil stručně Jiří Havlíček.

Do oprav zázemí pro lékařskou péči ve středisku vložil městys více než dva miliony korun, další téměř milion a půl přispěl opět fond životního prostředí.

Jakub Janáček