Hlavním bodem akce bude opět tradiční bitva, v níž půjde o záchranu princezny Delirie, a kromě šermířů se jí ve zbroji mohou zúčastnit i samotní návštěvníci. Začátek odpolední bitvy je naplánován na půl pátou.

Celá akce začne už hodinu po poledni. Pro všechny, kteří do areálu na louce pod Sechovem zavítají, je připraven i dobový trh řemesel, kde bude k vidění například hrnčířství, pletení košíků nebo drátování. Kromě toho na hosty čeká také středověká krčma s občerstvením či dobové tržiště.

Na programu je dále šermířský turnaj o živého čuníka. „Toho loni vyhrál jeden mladík, který nám ho tady nechal," zavzpomínala na předchozí ročník Alena Burgerová, členka organizačního týmu.

Na akci, která letos nese podtitul Souboj dobra a zla, se představí i skupina Novus Origo. Ta předvede ohnivou show. Své umění ukáže také lanolezec, břišní tanečnice anebo kouzelník Cave, jenž je podle pořadatelů opravdovým hadím mužem. O pyrotechnické efekty se postará skupina Draco Ardens.
Zábava je připravena rovněž pro děti. Ty se mohou zúčastnit dětské bitvy a vyřádit se při ní na notorburských polích. „Pro děti by měl být připraven také dobový kolotoč a možná přiletí i drak, který bude chrlit oheň," řekla Alena Burgerová.

Na programu je dále ukázka dravců ze záchranné stanice v Pavlově a večer návštěvníkům zahrají kapely A bude hůř, Cháska, Primitiv Plebs a Colme Poroa.

Pořadatelská skupina Notorix Denatur slibuje, že akce se bude konat za každého počasí. Vstupné pro dospělého činí 130 korun, pro dítě 40 korun a děti do výšky 111 centimetrů mají vstup zdarma. Parkovat je možné bezplatně na přilehlé louce.

Lukáš Zadek