V současné době je už v provozu.

Investice do varovného systému ve výši přes tři miliony korun získalo město Ledeč ze Státního fondu životního prostředí.

Systém je zajímavý tím, že v době, kdy nehrozí povodňové nebezpečí, slouží jako městský rozhlas, a to i v nejodlehlejších místních částech..

„Varovný systém tvoří tři čidla, na Sázavě a Olešenském a Vrbeckém potoce, které budou varovat při zvýšené hladině vody, dále srážkoměry, které budou měřit množství srážek, dvě kamery na vizuální kontroly naplavenin a přibližně 260 bezdrátových hlásičů, které budou instalovány nejen v Ledči nad Sázavou, ale i v okolních místních částech Habrek, Obrvaň, Souboř a Vrbka," popsal stručně celý systém starosta Petr Vaněk.

Varovný systém v Ledči je také napojen na celorepublikový Povodňový informační systém (POVIS).

„My tak budeme vědět, zda nejde nějaká záplavová vlna od Světlé, stejně tak z Ledče budou mít další obce a města po proudu Sázavy informace o situaci u nás," dodal starosta s tím, že systém zatím v poslední době nemusel být naštěstí použit. „Při poslední velké vodě dosáhla hladina na Sázavě sotva druhého stupně nebezpečí,"upřesnil starosta.

Systém nahradí starý rozhlas

Součástí systému je také digitální záznamník zpráv, rozhlasová ústředna a elektronické sirénové jednotky. Nový moderní bezdrátový systém nahradil starý drátový rozhlas, který už nebyl funkční.

Nový varovný systém pomůže hasičům a dalším záchranným složkám lépe informovat o situaci na vodních tocích, v případě potřeby budou prostřednictvím bezdrátového rozhlasu varováni  obyvatelé Ledče.

Jednu z nejhorších povodní zažilo město Ledeč nad Sázavou v červnu roku 2004. Tehdy se vlivem přívalových dešťů prudce zvýšila nejen hladina Sázavy, ale také Olešenský potok. Voda cestou do města napáchala četné  škody.

Městem za posledních pár let prošlo hned několik záplav a každá za sebou zanechala spoušť.

Chybělo málo a Ledeč nad Sázavou si například loni znovu připomněla, co dokáže vodní živel. Pivovarský potok zahrozil a záplavy z minulých let se mohly opakovat. Paradoxně za to nemohl déšť,  ale mrazivé počasí.