Prodloužení na trati 224 mezi Táborem a Horní Cerekví o nedělní odpolední vlak v úseku mezi Táborem a Pelhřimovem, který z Tábora odjíždí v 16.26 hodin, je jednou z nejvýznamnějších změn v regionální železniční dopravě na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku, které s novým jízdním řádem Českých drah přicházejí.

Dosud jezdil tento nedělní osobní vlak s označení Os 18445 pouze mezi Pelhřimovem a Horní Cerekví, z Pelhřimova odjížděl v 17.29 hodin. Nově pojedou cestující směrem na Pelhřimov například z Pacova v 17.04 hodin. Doposud museli v neděli po stejné trase vyjet z Pacova buď už ve 14.48 hodin, nebo až v 17.49 hodin. Tímto posledně zmíněným vlakem se ale podle dosluhujícího jízdního řádu dostali pouze do Pelhřimova.

Jízdní řád Českých drah pro rok 2018 začíná platit v už zmíněnou neděli 10. prosince letošního roku a v platnosti zůstane do soboty 8. prosince roku příštího. „Na většině tratí dochází pouze k drobným úpravám,“ uvedla k novému jízdnímu řádu mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Současně dodala, že v porovnání s dosluhujícím jízdním řádem je v novém jízdním řádu rozsah regionální dopravy v Kraji Vysočina mírně navýšen.

Ilustrační foto.
Přes Okrouhlici už řidiči jezdí bez komplikací

To úplně neplatí na trati 225, která vede z Havlíčkova Brodu přes Jihlavu a Horní Cerekev do stanice Počátky/Žirovnice. Tam na jedné straně bude vlak odjíždějící ve 20.05 z Havlíčkova Brodu do Jihlavy jezdit nově také v sobotu a v neděli. „Je to z důvodu zajištění přípojů od rychlíku R 989 z Prahy a od rychlíku R 972 z Brna,“ vysvětlila Pistoriusová.

Naopak ale na této trati bude nově jezdit vlak s odjezdem ve 21.05 z Havlíčkova Brodu do Jihlavy (Os 14871) pouze v pracovní dny, zatímco dosud jezdil i o víkendu.

Podobně jako na zmíněné trati 224 budou prodloužené úseky také na trati 230 z Havlíčkova Brodu přes Světlou nad Sázavou směrem na Kolín. Tady jezdil první ranní vlak v pracovní dny do Kolína (Os 5900) až ze Světlé nad Sázavou. S novým jízdním řádem bude odjíždět z Havlíčkova Brodu, a to ve 3.51 hodin. „Vlak nově pojede v úseku Havlíčkův Brod – Čáslav v dřívější časové poloze, která umožní cestujícím přestup v Čáslavi na rychlík R 964 ve směru do Prahy,“ doplnila k úpravě mluvčí národního dopravce.

Nový na této trati bude i večerní osobní vlak mezi Světlou nad Sázavou a Havlíčkovým Brodem. Zatímco dosud vlak Os 5917, který odjížděl z Kolína ve 21.49 hodin, končil ve Světlé, nově bude od pondělí do čtvrtka i v neděli jezdit až do Havlíčkova Brodu, kam přijede ve 23.08 hodin.

V moravských okresech Vysočiny dochází ke změnám jízdního řádu prakticky jen na Žďársku, okrajově na Třebíčsku. Novinky se dotknou tratí 241 (Okříšky – Moravské Budějovice – Znojmo), 250 (Havlíčkův Brod – Žďár nad Sázavou – Křižanov – Brno), 251 (Žďár nad Sázavou – Nové Město na Moravě – Tišnov) a 252 (Křižanov – Velké Meziříčí – Studenec).

Regionální vlaky na území Kraje Vysočina ujedou v období platnosti nového jízdního řádu celkem 3,979 vlakových kilometrů. České dráhy vypraví na Vysočině v pracovní dny v průměru 378 regionálních spojů, o sobotách 258 a o nedělích 244 spojů. To představuje v průměru 342 vlaků denně.

Přehled železničních tratí, na nichž je v Kraji Vysočina provozována regionální doprava:

Trať 212 (Světlá nad Sázavou – Ledeč nad Sázavou – Čerčany)
Trať 224 (Horní Cerekev – Pelhřimov – Tábor)
Trať 225 (Havlíčkův Brod – Jihlava – Horní Cerekev – Počátky/Žirovnice)
Trať 227 (Kostelec u Jihlavy – Telč – Slavonice)
Trať 230 (Havlíčkův Brod – Světlá nad Sázavou – Kolín)
Trať 237 (Havlíčkův Brod – Humpolec)
Trať 238 (Havlíčkův Brod – Ždírec nad Doubravou – Pardubice)
Trať 240 (Jihlava – Třebíč – Brno)
Trať 241 (Okříšky – Moravské Budějovice – Znojmo)
Trať 250 (Havlíčkův Brod – Žďár nad Sázavou – Křižanov – Brno)
Trať 251 (Žďár nad Sázavou – Nové Město na Moravě – Tišnov)
Trať 252 (Křižanov – Velké Meziříčí – Studenec)

zdroj: České dráhy